A jugoszláv-román egyezség hivatalos szövege

Belgrád, julius 17.
Az Avaia-ügynökség jelenti: Itt közzéteszik azon védelmi egyezmény szövegét, mely Belgrádban 1921 junius 7-én Jugoszlávia és Románia között létrejött. Az egyezmény egy bevezető részből és hét cikkből áll.

A bevezető rész igy hangzik:
Őfelsége, a szerbek, horvátok és szlovének királya és őfelsége Románia királya, határozotan eltökélve arra, hogy fenntartsák az annyi áldozatok árán megszerzett békét és a dolgoknak azt a rendjét, amelyet a Trianonban 1920 junius 4-én, a szövetséges és társult hatalmak között egyrészről, Magyarország között másrészről, valamint azt, amelyet a Neuillyben 1919 november 27-én ugyanazon hatalmak közt egyrészről és Bulgária között másrészről létrejött szerződés állapított meg megegyezésre jutottak az iránt, hogy védelmi egyezményt kötnek.

I.-ső cikk:
A mennyiben Magyarország vagy Bulgária vagy mind a két állam a nélkül, hogy provokáltattak volna, a szerződéses felek valamelyike ellen támadást intézne oly célból, hogy megdöntsék a trianoni vagy neuilly-i szerződés által teremtett rendet, a másik fél kötelezettséget vállat aziránt, hogy a megtámadott félnek szabatosan megállapított módon segítségére siet.

II. cikk:
Az SHS királyság és Románia müszaki hatóságai közös megegyezéssel a legrövidebb határidő alatt megállapítják az ezen egyezmény végrehajtására szükséges rendelkezéseket.

III. cikk:
A magas szerződéses felek egyike sem köthet szövetséget harmadik hatalommal a nélkül, hogy erről a másik felet előzetesen ne értesítené.

IV. cikk:
A békét biztosító törekvéseik terén leendő együttmüködés céljából a két kormány kötelezi magát arra, hogy a Magyarországgal s Bulgáriával való viszonyt illető külpolitikai kérdésekben egyöntetű eljárást követ.

V. cikk:
Ez az egyezmény a ratifikációs okmányok kicserélődésétől számított két évre terjed. Az egyezményt lejártával bármely szerződéses fél felmondhatja, mindazonáltal a felmondást követő hat hónapig az egyezmény érvényben marad.

VI. cikk:
Ez az egyezmény közöltetni fog a nemzetek szövetségével.

VII. cikk:
Ez az egyezmény jóvá fog hagyatni és a ratifikációs okmányok a lehető legrövidebb idő alatt ki fognak cseréltetni.

Take Jonescu . Pasics Miklós sk.
(MTI.)