Az utolsó rozsnyói püspök vértanuhalála

Rozsnyó, jul. 24.
A magyar közvélemény nagyon keveset tud arról a minden emberi képzeletet felülmuló szenvedésről, a melyen átesett Rozsnyó bányaváros nemes püspöke, Sipeki Balázs.

Az emberszeretetéről és lelkes magyar hazafiaságáról ismeri főpapot besugók följelentései alapján elfogatták a csehek, éjnek idején s ugy, ahogyan ágyából kiemelték, ruha nélkül és mezítláb végig hurcolták a városon, ütötték, verték, annyira, hogy kínjában a földön hempergett.

A felháborodott és büszkeségében porig megalázott magyarság értesülvén püspöke siralmas helyzetéről, a végső kétségbeesésében sorompóba állott és elszántan követelte főpapjának szabadonbocsájtását.

A gyáva hivatalos személyek meg is hátráltak a nép haragja elől s Sipeki Balázst visszavitték palotájába, a hol azonban rövidesen belepusztult sérüléseibe.

A felvidéki „Záorál” társaság most gyüjti az adatokat a püspök vértanu halála ügyében s minthogy az egyházfő mártíromságának okozói magyarok is voltak, a kik most Csonka-Magyarországban tartózkodnak, a nevezett társaság a bünösök megbüntetését fogja kérelmezni a magyar kormánynál.