A hónap rövidhíreiből

A magyar liszt előnye a külföldiekkel szemben

A magyar liszt már régóta nagy és jó hirnévnek örvend a piacokon.
Ennek oka az, hogy a magyar Alföld medencéjében termő buzának sikérje olyan minőségű, hogy a legfinomabb, vékonyra elnyujtott tésztaneműek készítésére is alkalmas. Csak ebből készíthetők pehelykönnyű, apró tésztaféleségek. A magyar liszt tésztája sütés közben omlós, lyukacsos, porhanyó lesz s így könnyen emészthető.

Minőség tekintetében csak egyes kanadai és Oroszországnak egy kis részéről származó búzák vehetik fel vele a versenyt. A hazánkban termelt angol és francia búzákat kereskedőink azért nem vásárolják szívesen, mert nem érnek el vele olyan árakat a külföldi piacokon, mint az eredeti magyar búzával. Buzánk hírnevére tehát ügyelni kell s ennek nemesítésében, ne pedig idegen búzák behozatalában keressük a többtermelés eszközét. 
 

Az építési anyagok piaca jobbára üzlettelen

A jelenlegi árak a következők: mész 17-20.000 korona kocsirakományonként, portlandcement 24.500-25.000 korona, széles fenyőfaanyag 400 szokol, keskeny 380 szokol. Műpala 40/40 darabonként 25-28 korona, míg hódfarkú 3900, hornyolt 6300 korona ezrenként.


A német vasutasok ismét sztrájkolnak

A mult csütörtökön éjjel megkezdődött a német vasuti tisztviselők és alkalmazottak sztrájkja. A német főváros élelmezési viszonyai a sztrájk miatt megnehezedtek. A kormány erélyes intézkedéseket tett a sztrájk leküzdésére. A hivatalnoki szövetség tagjai megkisérelték, hogy a kormány és a sztrájkolók között megegyezést létesítsenek. A kormány azonban nem tárgyal a sztrájkolókkal. A kormány két berlini sztrájkvezért letartóztatott. Több nagy banknál lefoglaltak nagyobb összegeket, amelyeknek tulajdonosai a sztrájkban részes szakszervezetek.


Az erdélyi cipőipar helyzete

Mint Kolozsvárról jelentik, az erdélyi cipőipar helyzete az összes iparágak közül a lehető legrosszabb. Nemsokára még a jelenleginél is fokozottabb munkanélküliség fog bekövetkezni, mert rendelések nincsenek s azt a kevés javítási munkát, ami adódik, az adókkal túlterhelt és rendkívül magas boltbéreket fizető mesterek maguk fogják elvégezni.


A készcipő-piac mindenütt a szükségleten felül el van látva árúkkal, éppen ezért jelenleg a kereskedőktől nem várhatni rendeléseket.

A cipészmunkásság helyzete csaknem kétségbeejtőnek mondható, mert darabszerinti munka mellett hetenként legfeljebb 200-250 leit keresnek. Annak ellenére, hogy a nyersbőrök ára a legutóbbi hetekben árzuhanásnak voltak kitéve, ez nem éreztette hatását a talpbőr árának alakulásában. Fejelési munkáért Kolozsváron 200-300 leit kell fizetni, míg a talpalás 65-110 leibe kerül.


A női gyapjúkelmék bevásárlásánál, tekintettel a szokol árfolyamának nagyságára, a budapesti nagykereskedők kénytelenek egy időre Csehországot kikapcsolni s előnyt adni vásárlásaiknál a német gyárosoknak. Eltekintve attól, hogy a márka árfolyama ránk nézve aránylag kedvezőbb állású, a német gyáripar munkabéreinek a cseh munkabérekhez viszonyított aránylag alacsony volta mellett, mindjobban fel tudja venni a versenyt a szakmabeli cseh gyárakkal. Gyapjúszövetek közül a budapesti nagykereskedők a 105-115 cm. széles pouplin-kelmét 500-600 koronáért, a 130 cm. széles sima cheviot-kelmét 480-600 koronáért, a 130 cm. széles kockázott chott-kelmét 340-400 koronáért, a 115 cm. széles lüsztert 280-380 koronáért, a 130 cm. széles lüsztert 350-450 koronáért adják méterenként. 


Szilárd a nyersvaspiac

A nyersvasárak a külföldi szilárdság hatása alatt emelkedést mutatnak. Rúdvas 3000, durva lemez 3500, finom 4800-4900, sodronyszeg 4700, vashuzal 4200 korona métermázsánként. 


A munkaadók és munkások figyelmébe! 

A budapesti Kerületi Munkásbiztosító Pénztár közhírré teszi, hogy a postai tarifának folyó évi január hó 1-ével bekövetkezett újabb felemelése folytán a pénztárhoz beküldött be- és kijelentőlapok szelvényei a munkaadók részére csak abban az esetben küldetnek vissza, ha azok megfelelően (egy darab beküldése esetén 1 korona 50 filléres bélyeg, több darab beküldésénél pedig megfelelően portómentesített válaszboríték csatolandó) vannak felülbélyegezve.


Mire ügyeljünk a magtárban, szérüben stb. tartott terményeinknél?

A friss gabonát havonkint legalább egyszer meg kell forgatni és hófuvás idején a magtár ablakait be kell zárni, hogy nedvesség ne jusson a gabonához. A gyümölcskamrában arra kell ügyelni, hogy a rothadásnak induló darabok mielőbb kiválogattassanak és eltávolíttassanak, mert különben szomszédaikat is megfertőzik.


Az újborok lehúzását, lefejtését, amint azok tisztulása előhaladt, meg kell kezdeni. Az óborral teli hordókat kéthetenkint föl kell töltögetni, ruhával a penésztől megtisztítani s az akonákat szintén letörölni, sőt, ha kell, meg is mosni.

A kazlakat óvni kell a beázástól; ott, hol a hó gyorsabban olvad, vagy a kazal orma besüppedt, a széna vagy szalma rothadásnak indult, tehát a rothadót mielőbb le kell dobni s helyette tiszta szalmából tetőt készíteni.

A veremben és prizmában kémlelni kell a hőmérséket; ha a vermek felmelegedtek, szellőztetni kell, ha pedig fagypontig leszállt bennük a hőmérsék, akkor föld-, illetőleg trágyatakarót kell reájuk tenni. A besavanyított takarmány földtakaróján minden legcsekélyebb repedést azonnal be kell tömni. 


Húsfüstölés

A hús eltarthatósága tudvalevőleg sokat nyer azáltal, ha előzőleg sóval vagy salétrommal behintett és borssal, koriandrummal fűszerezett, 5-10 napig saját levében forgatott húst fa- vagy szalmafüstben tartjuk rövidebb-hosszabb ideig. A füstben ugyanis sok karbolsav és kreozot száll rá a húsra, mely megöli a húsra tapadt rothadási baktériumokat. A fák közül a tölgy- és fenyőfa legalkalmasabbak a füstölésre. 


Vakaródzó a sertésudvaron

A sertés bőrét sokszor izgatja a reárakodott piszokanyag s ettől iparkodik szabadulni. Fel is használ erre minden fatörzset, kerítésoszlopot stb. A hát dörzsölésére azonban ritkán talál megfelelő alkalmat. A mellékelt kép világosan mutatja, hogyan készíthetünk olcsón, házilag hátdörzsölőt sertéseinknek. Az alacsony oszlopokon nyugvó gerenda ne legyen vízszintes, hanem lejtős, hogy úgy a kisebb, mint a nagyobb sertés elérje azt hátával. Az oldaloszlopokat fel fogják használni a törzsoldal dörzsölésére s igy meg lesznek kímélve az udvaron levő, sokszor fiatal, vékony, érzékeny gyümölcsfák.