A szarvasmarha életkorának meghatározása

Irta: Shandl József dr.

Hogy egy szarvasmarha még a növekvési korban van, azt elárulja az, hogy törzse rövid és sekély a lábak hosszúságához képest; a tőgy és szarvak fejletlenek, a vérmérséklet és mozgás élénk. Idősebb állatoknál a bőr merevebb, nehezebben ráncolható, a szőrzet a fejen és nyakon durvul, a mozgás kevésbbé élénk, a vérmérséklet nyugodt. Teheneknél a kor előhaladását a has növekvése, a hasfalak és vállak ellazulása, a csecsbimbók hosszú volta is sejteti.

Tájékoztatást nyujtanak a tehenek kora felől a szarvakon fellelhető ú. n. évgyűrűk is. Ugyanis a szarvon a vemhesség és az ellést követő bő tejelés okozta táplálkozási zavarok gyűrűalakú bemélyedéseket hoznak létre. Minthogy az említet állapot teheneknél az első borjazást követő minden esztendőben szokott ismétlődni, normális viszonyok között a szarvon található évgyűrűkhöz 2 vagy 3-at kell adni (2 vagy 3 éves korig nem vemhes az üsző!) és így megkapjuk eltöltött éveinek számát.

Így is azonban csak tájékoztató és nem feltétlenül megbízható adatok birtokába jutunk, mert német állatorvosok megfigyelései szerint az évgyűrűk csak az esetek felében (50% egyeznek a borjazások számával), az esetek másik 40%-ában egy év, 10%-ában 2-3 évnyi különbség mutatkozik. A különbségnek magyarázata az, hogy nemcsak vemhesség, hanem súlyos betegségek, takarmányhiány okozta rossz téli tartás hatására is képződhetnek évgyűrűk.

Legjobban tájékozódhatunk a szarvasmarha életkoráról a fogazatból. A pirostarka borjak 6, a magyar fajtájúak 2-4 tejfoggal születnek s 1-2 hetes korban kibúvik a többi is.

Ha a szarvasmarha már öt évet eltöltött, akkor a fogazat is csak hozzávetőleges tájékoztatást nyujt a kor felől.

Az öt évet eltöltött állat fogai kezdenek sárgulni, a fogak felső szélének éle lekopik. Később az állkapocscsont szélesbedése és a fogaknak a rágási munka okozta kopása következtében köztük hézagok, az ú. n. „vizerek” lépnek fel. Ez az egyediség és a takarmányozási mód (legeltetés, sok szalma vagy mosléketetés) szerint körülbelül 7-9 éves korban szokott bekövetkezni. Majd lazulnak a metszőfogak (9 - 10 év), sőt egyesek ki is hullanak (10-12 év).