Fa- és bútorpiac

Fenyőfaanyag, enyv és sellak árai emelkedő tendenciát mutatnak. Jobbminőségű bútoroknak a Balkánra való szállítása tárgyában két irányban is tárgyaltunk, a külföldről nyert közvetlen értesülésünk szerint az általános üzleti viszonyok erősen nyomottak, nyugodtan mondhatjuk az egész kontinensen.

A faiparban ismét szőnyegen van a munkabérkérdés, ami több mint bizonyos, hogy tetemes béremeléssel fog végződni. Ennek folytán újabb áremelkedések várhatók a bútorpiacon. A korona esése a hasonló esetekben mutatkozó vásárlási kedvet nem fokozta, ami a rendkívüli pénzszűkének tulajdonítható.

A bútorexportálás lehetősége elé újabb és újabb akadályok gördülnek, az egész kontinensen 2-300 % fuvardíjemelések történtek ez év elején, a szállítási költségek oly horribilisek, hogy a viszontelárúsítás céljaira idegen kereskedők által vásárolt árúkat sok esetben stornirozzák.

Ha a megszállott területekre való szállítás minden irányban lehetséges lesz, úgy a detail-vevők révén némi forgalomemelkedésre számíthatunk.