Kofák és vendéglősök az uzsorabiróság előtt

A budapesti büntetőtörvényszék, mint uzsorabiróság dr. Nagy Béla tanácselnök vezetésével a mai napon több ügyet tüzött főtárgyalásra, amelyeknek a vádlottai jobbára kofák és vendéglősök, akik különböző árdrágító-visszaéléseket követtek el.

Kenyérdrágítás címén kerülnek a vádlottak padjára: Spiegel Mihályné, Keresztes Zsigmondné kofaasszonyok, továbbá Österreicher Lipót pék és felesége. Vojvodin Sándor, volt orosz fogoly és Ivics Béla vasesztergályossegéd. Valamennyien kenyérrel és egyéb élelmicikkekkel üzérkedtek.

Felelősségre vonják Kresch Vilmos egyetemtéri vendéglőst is azért, mert vendéglőjében nem tartotta meg az előírt rendelkezéseket, drágán számította a főzeléket feltéttel és étlapján nem tüntette fel, hogy üres főzelék is kapható.

Spólt Ferenc kerepesi-úti vendéglőst azért vonják felelősségre, mert augusztus 20-án egy adag sertéshusért, amely mindössze 10 deka volt, 30 koronát követelt.

Az Árvizsgáló Bizottság szakvéleménye szerint ilyen ár követelése a méltányos hasznot meghaladó nyereséget jelent, Szikszai Áron vendéglős sajtdrágítás miatt kerül a vádlottak padjára, Tőkés Géza Erzsébet-köruti vendéglős és Esch Gyula főpincér pedig azért, mert egy adag debreceni kolbászért 25 koronát kértek.