A Strasser-család elásott milliói

Huszonöt millió értékü ékszert ástak el a kommün elől. – A vörösőrök százaléka. – A büntetőügy fejleményei.

- A Hétfői Hírlap tudósítójától.-

Annakidején élénk feltünést keltet a dusgazdag Strasser és Sváb családok elásott milliós ékszereinek históriája.
A kommün ismeretes rendeletére, mely a kétezer koronán felüli ékszerek beszolgáltatását rendelte el, az egész Lipótváros – mint a kommün humorából ismeretes – sírásó lett: nappal sírt, éjjel ásott el ékszereket. Igy tettek a Strasser-család tagjai: Strasser Ervin, Richárd és Sándor, valamint a Sváb-család megbizta Sváb Sándor háztulajdonost és Alexander Bernát egyetemi tanár fiát, Alexaner Pál egyetemi hallgatót, hogy a Sváb-hegyen ássák el milliókat érő ékszereiket.

Később, miután az érdekelt családok bankbetétei le voltak tiltva és pénzre volt szükségük, megkérték a két fiatalembert, hogy ásassa ki ujból az ékszereket, miket külföldre akartak kicsempészni. A két fiatalember megvesztegetett néhány vörösőrt s azokkal éjszakának idején a rejtekhelyről kiásták az ékszereket.

Miután a két vörösőr az összes ékszerek tiz százalékát követelték jutalmul, a fiatalemberek mind a két család ékszereiből aránylagosan kiadták nekik a követelt részt, ami két és félmillió korona összeget képviselt.

Időközben azonban az ékszerek ára nagyban emelkedett, ugy, hogy a mai érték szerint a tiz százalékos jutalom is két és félmillió koronát jelentett s a megkárosodott család büntető följelentést tett Sváb Sándor és Alexander Pál ellen. A rendőrség az ügyen megindította a nyomozást, amit azonban jó ideig nem lehetett folytatni, mert ugy Sváb Sándor, mint Alexander Svájcban tartózkodnak. Sváb Sándor most nemrégiben hazaérkezett és megjelent dr. Vásárhelyi vizsgálóbiró előtt, akinek elmondotta, hogy ha a vörösőrök követelését nem teljesíti, ugy ezek elrabolták volna az összes ékszereket.

Sem ő, sem Alexander egy fillér áru ékszert nem tartottak meg maguknak, mert hisz erre anyagi körülményeiknél fogva szükségük sem volt. Mindkét fiatalember védője, dr. Vidor Jenő és dr. Székely Ágoston ma beadványt intéztek a vizsgálóbiróhoz, amelyben bejelentették azoknak a vörösőröknek a nevét, akik a tíz százalékos jutalmat megkapták, kérték ezeknek sürgős kihallgatását. Ettől függ a bünügy további iránya is.