Levélhordó repülőgép tengeri hajók részére

 Egy amerikai hajóstársaság, a Kerr Steamship Company repülőgépeket akar felhasználni a tengeren járó hajók postaküldeménynyei ellátására. Mindaddig, míg a hajó 24-36 órai távolságra van a parttól, repülőgépen lehet részére a postát szállítani, ha a hajó drótnélküli telegráf útján jelzi a helyét a tengeren.

Így tehát elindulás után és megérkezés előtt 1-1 ½ nappal a hajó megkaphatja a szárazföldön nyomott ujságokat s megrövidül az az idő, mely alatt a szárazfölddel való kapcsolata megszünik. Ha az indulás és érkezés oldalán egyaránt megszervezik ezt a szolgálatot, akkor a hajó csakugyan alig nélkülözi a szárazföldi ujságokat.

A repülőgép a postacsomagot vízálló borítékba rejtve dobja le a hajó födélzetére. Megtörténhetik, hogy a csomag a tengerbe esik, de ekkor könnyű kihalászni. Egy kis ügyességgel azonban az ily eshetőség elkerülhető, mert a repülőgép nem száll magasan a hajó közelében. Különben is a repülőgép kormányosai a háború alatt megszerezték a bombavetés gyakorlatával azt az ügyességet, hogy ledobáskor czélt ne téveszszenek.

A levélhordó repülőgép hajlékony szárnyú, könnyű biplán, melynek sem oszloprúdjai, sem feszítő kötélzete nincsen. Alakját és elrendezését képünk mutatja.
1. kép. Levélhordó repülőgép.