Árdrágitás-e a kijárás?

- A Hétfői Napló tudósítójától.-

A budapesti büntetőtörvényszék mint uzsorabíróság előtt eddig jobbára olyan árdrágítási ügyek kerültek, ahol kofákat, tejárusokat, szóval ugynevezett kis bűnözőket vontak felelősségre. A mai napon olyan ügy kerül az uzsorabíróság elé, amelyben azt az elvi kérdést kell a bíróságnak eldönteni, vajjon a kijárás árdrágító visszélést képez-e.

Az eset a következő: Nagy Sándor és társa cégnek a mult év őszén nagyobb mennyiségű cementre volt szüksége. A fennálló rendeletek szerint azonban cementet csak a kereskedelmi minisztérium által kiadott beszerzési engedély alapján szabad beszerezni. Rogyák Antal mérnök és Weiss Ferenc divatkereskedő vállakoztak a beszerzési engedély megszerzésére és ki is eszközölték négy vaggon cement beszerzésére a miniszteri engedélyt. Közbenjárásuk díja felében 22.880 koronát kértek és kaptak. Amikor átadták nekik ezt az összeget, rendőrség avatkozott a dologba, lefoglalta a pénzt és eljárást indított Rogyák Gyula és Weiss Ferenc ellen.

A kir. ügyészség árdrágító visszaélés címén vádolja meg őket azért, mert a beszerzési engedély a minisztériumtól bárki által megszerezhető és Rogyák Gyula mérnöknek s Weiss ferenc divatkereskedőnek kijárásukért követelt díja aránytalanul megdrágította a cementet. Ezt az ügyet tárgyalja ma az uzsorabíróság dr. Nagy Béla tanácselnök vezetésével.