A holtnak hitt férj visszaérkezése

A felesége eladta üzletét és ujból férjhezment

- A Hétfői Napló tudósítójától.-

Az angolok nagy költőjének, Tennysonnak örökbecsü Arden Enoch-ja lép át a költészet világából a valóságba. A történet hőse nem romantikus, költött alak, csak egy szegény fáradt ember, akit Spitzer Lajosnak hivnak és 1914 óta katona. Székesfehérvárról vonult be a 31-ik honvédgyalogezred veszprémi törzséhez, ahonnét csakhamar a szerbiai harctérre került. Hirt magáról nem tudott adni feleségének, aki székesfehérvárt tovább vezette a Spitzer és Hochfelder nevü nagy füszeres üzletet.

Egyszer azonban ugy a Vöröskereszttől, mint a hadügyi hatóságoktól hivatalos jelentés érkezett, hogy Spitzer Lajos hősi halált halt. Az özvegy eladta az üzletet, mert egyedül képtelen lett volna tovább vezetni és magányosan élte tovább az özvegyek szomoru életét.

Minden gyász véget ér egyszer – mondják a költők – és ez esetben is igazuk volt, mert Spitzer Lajos özvegye ráunt az egyedüllétre és uj élettársat keresett. Csakhamar megtörtént az esküvő is és uj pár Budapestre költözött. Csöndesen éldegéltek itt míg a mult hét végén távirat tudatta velük, hogy Spitzer Lajos megérkezett a szerb fogságból és a csóti fogolytáborban várja a boldog pillanatot, mikor viszontláthatja a feleségét.

A holtnak hitt férj tehát él és az uj házaspár most már aggódva várja, hogy miként fog cselekedni velük szemben.