Thurn Taxis Egon báró titokzatos öngyilkossága

A rejtélyes telefonüzenet – A nyomorgó diplomata apja sirjánál szivenlőtte magát.

Megrendítő szenzációja van a farkasvölgyi temetőnek. Báró Thurn Taxis Egon az apja sírjánál pénteken estefelé szívenlőtte magát és azonnal meghalt.

A rendkívül szimpatikus, elegáns főur a III. kerület Zsigmond-utca 38-40. szám alatt levő Esplanade-szálló V. emelet 512. számu szobájában lakott nyolc hónap óta feleségével, aki leánykori nevén Nánay Margit bárónő és öt esztendős kisleányával. Thurn Taxis Egon báró mindössze 35 éves volt és öngyilkosságának oka minden valószínüség szerint azok az anyagi zavarok, melyek életét elviselhetetlenné tették.

A báró pénteken délután 3 óra tájban eltávozott lakásáról. Mintegy félóra mulva csengett a szálló telefonja, a bárót kérte valaki a telefonhoz. A portás megmondotta, hogy már elment, mire az erélyes férfihang – sehogyse akarván megnevezni magát – a következő üzenetet diktálta a báró részére.

- A komádi földbirtok nem kiadó, mert a kendergyár maga gazdálkodik rajta.

A báróné este türelmetlenül várta férjét. Másnap délelőtt azután a főkapitányságra ment és bejelentette férje eltünését. Kétségbeesve tért vissza szállóbeli lakására. Délután azután egy sürgős jelzésű idézést kézbesítettek neki, amelyben az I. kerületi rendőrkapitányság felhívja, hogy azonnal jelentkezzék. A bárónéval azután közölték a rendőrségen, hogy férje a farkasréti temetőben, apja sírjánál szívenlőtte magát és meghalt.

A báró a háboru előtt a monarchia algiri követségénél volt attasé. A forradalmak óta azonban állástalan volt és nélkülözött a nagytudásu diplomata, aki hat nyelvet is beszélt. A románok által megszállott területeken állítólag birtoka is van, azonban oda nem tudott elutazni, mert a románok nem adtak neki beutazási engedélyt.

Az öngyilkosság színhelyére kiszállott rendőri bizottság intézkedésére a holttestet a törvényszéki orvostani intézetbe vitték. A nyomozás megindult.