Az egyetemi tanárok 100.000 korona segélyt követelnek

Gróf Teleky Pál a Felsőoktatási Egyesület alelnöke

A Hétfői Napló tudósítójától

A tudományegyetemek, a közgazdasági fakultás, a műegyetem, az állatorvosi, a bányászati és erdészeti főiskolák tanáraiból alakult Felsőoktatási Egyesület vasárnap délelőtt 11 órakor tartotta meg ez évi rendes közgyülését. Dr. Tauffer Vilmos elnöki megnyitójában a kulturfölény fogalmának jelentőségét fejtegette.

Ezután rátértek a közgyülés napirendjének legérdekesebb pontjára, a főiskolai tanárok illetményeinek rendezése tárgyában készült javaslatra, melyet dr. Zelovich Kornél, a műegyetem rektora terjesztett elő. Követeléseik főbb pontjai ezek:

A főiskolai tanárok vétessenek ki a tisztviselői státusból és mig ez meg nem történik, a főiskolai tanároknak fejenként évi 100.000 korona segély, ezenkívül működési pótlék adassék. Az egyetemi tandijak emeltessenek fel szemeszterenként 2500 koronára. Ez nem sujtaná a szegény sorsu tanulókat, mert hiszen a jó előmenetelű szegény diákok ugyis tandíjmentességben részesülnek. A felemelt tandíj révén nagyobb lenne a tanárok részesedése is.

Töröltessék el az a rendelet, mely a 6000 koronán felüli nyugdíjat élvezőket kizárja az ellátás sorából.Ugyancsak kérik a tanársegédek és asszisztensek anyagi helyzetének javítását és fizetési viszonyaiknak a mai helyzetnek megfelelő rendezését.

Az egyhangu lelkesedéssel elfogadott javaslat után a közgyülés ugy határozott, hogy a kidolgozandó memorandumot küldöttség nyujtsa át a miniszterelnöknek, kultuszminiszternek, a pénzügyminiszternek, a földmivelésügyi miniszternek. A megüresedett alelnöki székbe gróf Teleki Pált, a közgazdaság-tudományi egyetem dékánját választották meg egyhangulag.