Mérget tartalmazó kerti növényeink 1.

Köztudomású, hogy vannak a növényvilágban meglehetősen nagy számmal olyan növényfajok, a melyek mérget tartalmaznak. Az ilyen növényeket nagy részben orvosi czélokra szokták felhasználni és a gyakorlatban rendszerint a vadon termő orvosi növények csoportjába sorozzák.

Nagy részüket ma már természetesen rendszeresen gyűjtik, sőt a nagyobb mennyiségben használtakat termeszteni is szokták, még pedig részben kertészetekben, részben pedig a mezőgazdaságban. Kevesen tudják azonban, hogy a díszkertekben általánosan ismert és közkedveltségnek örvendő dísznövények nagy része is különböző mérgeket tartalmaz. Ezeknek száma pedig nagyobb, mint a hogy azt rendesen még a szakemberek is általában tudják.

Az ilyen, mérget tartalmazó dísznövényeket az alábbiakban felsorolom azzal a megjegyzéssel, hogy felsorolásomba csak azokat igyekeztem fölvenni, a melyek rendesen mindenütt, még a kisebb házi- és villakertekben is föllelhetők és a melyeket rendszerint még a laikusok is névszerint ismernek.

Soraimmal senkit sem akarok ezektől a díszkertekben szinte nélkülözhetetlen dísznövényektől elidegeníteni, félelmet sem akarok senkiben kelteni, csupán figyelmeztetni akarok a közönségesebb növények méregtartalmára és arra, hogy ezekkel a növényekkel a köteles óvatossággal kell bánnunk. A felsorolt növényekben a méreg vagy a növény minden részében található, ilyen (pl. a gyűszűvirág, Digitalis), vagy csupán a növények egyes részeiben, és pedig vagy a levelekben, vagy a termésben, esetleg a gumóban. Így pl. a tiszafa (Taxus baccata) szép élénkpiros termése ehető, míg a növény más részei mérget tartalmaznak.

Fás növények.

a) Lombhullatók:
Coronilla. Levelei mérget tartalmaznak. Cytisus Laburnum (aranyeső). Termése mérges. Daphne mezereum (farkas boroszlán). Magvai és a kérge igen erős és gyorsan ható mérget tartalmaznak. Prunus Padus (zelnicze-meggy). Mérges a termése. Rhus toxicodendron (mérges szömörce), Rh. Oxycantha és Rh. Vernix. A fás növények közül egyike a legveszedelmesebbeknek, a melyeket kertekben ültetni sem volna szabad. A növény megfogása kiütéseket okoz, a sebbe vagy kisebb bőrsebzésbe jutott tejszerű nedve pedig veszedelmes mérgezést, sőt halált okoz.

A berlini botanikuskertben ezek a növények szöges dróttal vannak bekerítve, hogy senki hozzájuk ne férhessen és "Vigyázat, emberi életre veszedelmes!" felirással vannak ellátva. A Rh. Toxicodendron-ból egy példány van a budapesti állami kertészeti tanintézet arboretumában is, a hol szintén a mérget megillető jelzéssel van ellátva. A futó növények közül megemlítendők a fekete földi-tök (Bryonia alba) és a kétlaki földi-tök (B. dioica), továbbá az iszalag bércse (Clematis), a melyek szintén mérget tartalmaznak.

b) Örökzöldek:
Juniperus Sabina (nehézszagú bozóka, vagy lócziprus). Mérget tartalmaznak a hajtásai, melyeknek főztjét a köznép sok helyen magzatelhajtásra szokta felhasználni és a melynek révén már sok jövendő anya lelte halálát. Ez a növény Svájcz területéről ki is van tiltva. Nerium Oleander (közönséges oleander). A növény minden része mérget tartalmaz.

Prunus Laurocerasus (babércseresznye). Termése mérget tartalmaz. Taxus baccata (tiszafa). Mérget tartalmaznak a hajtásai, de élénkpiros színű bogyói ehetők. A tiszafa különösen a lovakra és a szarvasmarhákra veszedelmes, ezért nem szabad olyan helyre ültetni, a hová ezek az állatok hozzáférhetnek.