Mérget tartalmazó kerti növényeink 2.

Dudvás növények.
A díszkertekbe ültetett dudvás növények között igen sok a mérges növény. Így mérget tartalmaznak a következők: Aquilegia (czámoly vagy harangvirág), Asarum europeum (kerek kapotnyak), Fritillaria imperialis (császárkorona), Gratiola officialis (orvosi csíkorka), a mely vizes területeken vadon is nő, Hydrocotyle, Lobelia, Ranunculus (boglárka), Ricinus és Tulipa (tulipán),

továbbá: Colchicum autumnale (őszi kikirics). Virágja és földalatti része erős mérget tartalmaz, de leveleiben is van méreg. Convallaria majalis (gyöngyvirág). Kétféle mérget is tartalmaz, és pedig convallarin és convallamarin nevűeket. Digitalis purpurea (piros gyűszűvirág). Igen erős mérget tartalmaz, de mérgesek a kerti változatai is. Helleborus niger (fekete hunyor) és Veratrum album (fehér zászpa). Gyökereik mérget tartalmaznak. Utóbbinak gyökeréből tüszentőpor készül.

A felsoroltakon kívül vannak még más kerti növények is, a melyek mérget tartalmaznak, de felsorolásukat mellőztem, mert a botanikában járatlanok előtt ismeretlenek, sőt a szakemberek is kevésbé ismerik. Meg kell azonban említenem az úgynevezett gyanus növényeket, a melyek egyes emberekre teljesen hatástalanok, másokra viszont veszedelmesek.

Így például a rebarbara fogyasztása sokakra kellemetlen érzést gyakorol, továbbá a kajszinbaraczkmag, a melyet a világháború alatt mandula és dió pótlásául használtak, némelyeknél erős belső fájdalmakat okozott. Ugyancsak ide tartozik a szamócza, a melynek fogyasztása egyes embereknél csalánkiütést eredményez.

Ismétlem, hogy a most említett hatások csak némelyeken nyilvánulnak, míg másokra teljesen közömbösek. Vannak végül olyan növények, a melyeknek érintése, különösen a kényesebb bőrön, kiütéseket és gyuladást okoz. Ennek az a magyarázata, hogy az ilyen növények levelei és szárai apró, finom és lágy, szabadszemmel nem, vagy csak alig látható szőröcskékkel vannak fedve, a melyek vagy közvetlenül vagy közvetve bőrbajokat okozhatnak. Ilyen közismert növény a Primula obconica (kankalin), a mely pedig mint szobanövény szinte nélkülözhetetlen.

Buchta Győző.