Új telefonkagyló nagyothallók számára

Weber L. már régebben kiséletezett kis telefonkagylókkal, de sikertelenül, mert a rugalmas fémlemezzel nem sikerült elég erős hangot kelteni és mert a közönség idegenkedett a fülbe dugható kagylóktól. Az utóbbi időben azonban fölismerték a könnyű telefonkagyló nagy előnyeit, azonkívül a könnyű kezelhetőség is fontos, különösen a nagyothallók számára szerkesztett telefonnál.

A rugókkal fülhöz szorított kagylók igen kényelmetlenek. Ezeket pótolja az új kagyló (1. rajz). Alakja derékszögű és így a tömeg nagy része, mint a lemez tokja, a mágnes polussarui stb., a fülkagylón belül jutnak. A hallócső végét úgy lehet méretezni, hogy a fülbe biztosan illeszkedjék. Rendesen 9 mm az átmérője, de készítik 8 és 10 mm-re is. Ez a rész egyszerűen lecsavarható, hogy tisztítani vagy kicserélni lehessen.

A mágnes patkóalakú. Erős és éles hang biztosítása végett a rugalmas lemez állati hártya. Közepén kerek kis vaslemez van, erre hat a mágnes és hozza rengesbe a hártyát. A telefont be lehet állítani a legjobb hanghatásra, ha csavar segítségével a hártya és mágnes távolságát változtatjuk.

Az új fültelefont a Siemens és Halske-czég gyártja. Legfőbb előnyei a kis méter, a csekély súly, az éles és tiszta hang. A kagylót a nagyothallók számára való fonoforral együtt is szerelik. 2. rajzunk a fonoforral összekötött fültelefont mutatja használatban. Ha erős hangot akarunk, akkor két kagylót kell fölszerelni.

Mende Jenő.