A szövetségesek nem engedik meg a Magyarországba való betörést

Páris, október 30.
(A MTI. tudósítójának szikratávirata.) A francia lapok egyértelműleg rosszalják a kisentente követelődzését. Az Ere Nouvelle a következőket írja: Csehország és Jugoszlávia kedvetlen a velencei egyezmény jóváhagyása miatt és a karlista puccs gyors liquidációja után is olyan kérdésekkel áll elő, amelyeket rossz szemmel néz Olaszország, de amelyeket Franciaország sem fogadhat el.

Sauerwein a Matinban közli Bethlen István gróf nyilatkozatát, és ezzel kapcsolatban igen rokonszenves hangon ír a magyar kormányról.

Az angol sajtó szintén egybehangulag helyteleníti a kisente magatartását. A Times hosszabb cikkben foglalkozik a kérdéssel és nyomatékosan hangoztatja, hogy a kisentente a maga követeléseiben nem lépheti tul azoknak a követeléseknek kereteit, amelyeket Magyarországgal szemben a nagyköveti értekezlet támasztott. Magyarország a maga kötelességének teljesítése terén elment a lehetőség legvégső határáig.

A magyar kormányzó, a magyar kormány és a magyar nép olyan bölcseséget és jóindulatot tanusított, ami megtiltja, hogy a szövetségesek megengedjék a kisantantnak a Magyarország területére való betörést. A magyar közvélemény szerint – irja a lap – a kisentente mindenáron provokálni akarja Magyarországot és pusztán az alkalmat lesi arra, hogy végleg elpusztíthassa.

A Daily Telegraph szerint a magyar kormány magatartása kiáltó módon cáfol rá Csehországnak arra az állítására, hogy a mozgósítás folytatására szükség lenne.