A hónap rövidhíreiből

Kitüntetett gazdasági munkások

A földmívelésügyi minisztériumból most érkezett le a kecskeméti főispáni hivatalhoz Zs. Kovács Mihály mezőgazdasági cseléd és Kovács Antal mezőgazdasági munkás kitüntetési oklevele. A hosszú évek során hűségesen, becsülettel, kitartással dolgozó két mezőgazdasági munkást a földmívelésügyi miniszter az oklevélen kívül még ötszáz korona jutalomban is részesítette. 


Tilos az állat- és húskivitel

A minisztertanács elhatározta, hogy az állat- és húskivitelt beszünteti. A kiviteli tilalom érzékenyen érinti Ausztriát és az osztrák követ azzal a kéréssel fordult a magyar kormányhoz, hogy tekintettel Ausztria nehéz közélelmezési viszonyaira, a kiviteli tilalmat Ausztriával szemben ne léptesse életbe.


Pamut és pamutárú


Gyapotárfolyamok. A new-yorki tőzsde jegyzései: loko 205, áprilisra 202, júliusra 198, svájci centime kg.-ként. A liverpoli jegyzések szerint loko 206, áprilisra 206, májusra 206, júniusra 206 svájci centime kg.-ként.


Új posztógyár Budapesten

Hír szerint a zsolnai posztógyár berendezésének egy részét legközelebb Budapestre hozzák s minden valószínűség szerint, a cinkotai Ehmann-telep épületében fogják a gépeket elhelyezni, szaporítva megint eggyel Csonka-Magyarország posztógyárainak számát. 


Fűzvesszőtermelés

A fűzvesszőtermelést nagyban akadályozza a Tisza magas vízállása. Most lenne a tavaszi vessző hántolásnak ideje, de a tiszamenti füzesek, melyek az ország jobbminőségű füzeseit szolgáltatják, már harmadízben kerültek víz alá s így jelentékeny fűzvessző marad hántolatlanul, amelyből az ősz folyamán már csak kevésbé értékes rőzse lesz. A vessző-termelés ezen jelzett akadálya miatt a meglévő készletek ára jelentékeny emelkedést mutatott.


A fűzvessző vasúti díjtétele

Hogy az ország lakossága télen át is foglalkoztatható legyen jobb kosarak készítésével, a fűzvessző mesterséges úton, főzés által lesz háncsától megszabadítva. Ily úton nyerjük az ú. n. gőzön hántolt fűzvesszőt, amely nem értékesebb, mint a nedvvel hántolt fehér fűzvessző, de előállítása szociális szempontból kivánatos, miután téli időben némi berendezéssel a hántolás végezhető.

Az új vasúti tarifa szerint a gőzön hántolt fűzvessző szállítási díjtétele 200%-al több, mint a nedvvel hántolt vesszőé. Intézetünk ezen visszás helyzet megszüntetése ügyében kérvényt nyújtott be a MÁV. Igazgatóságához, kérve a gőzön hántolt fűzvesszőnek, a nedvvel hántolt fűzvessző szállítási díjcsoportjához való sorozását.


Új tűgyár Magyarországon

A William Prym cég, melynek Alsó-Ausztriában, Weissenbach a. d. Triestimg nevű helységben van tűgyára s melynek gyártmányai Magyarországon erősen be vannak vezetve, Budapesten fiókgyárat létesít. A Prym-cég, melynek gyártmányai világhírűek, horogkapcsok, nyomókapcsok, gombostűk, kötőtűk és egyéb ruházati acélárúk gyártásával foglalkozna nálunk, míg a varrótűket magyar vevői számára, egyik németországi gyárából hozatná. Tűgyártás meghonosításával foglalkozik a Weiss Manfréd r.-t. vezetősége is. Tűgyártással kísérletezik jelenleg a Schuler József r.-t., de kielégítő eredményről eddig a kereskedővilág nem tud. 


Uj vállalkozások

Temesvári lapok írják, hogy a közelmultban több kisebb gyár alakult, amely közhasználatú textiláruk készítésével foglalkozik. Egy cipőzsinór-, egy kalapszalag- és egy kötött-szövöttárúgyár már megkezdte működését és keletkezőben van egy selyemszalag, valamint egynéhány más speciális cikket gyártó ipari telep.