Mauthner István családját őrizetbe vették

Mauthner állítólag Pozsonyban rejtőzik

- A Hétfői Napló tudósítójától.-

Ismeretes, hogy az életfogytiglani fegyházra itélt Mauthner István, aki a váci fegyháznak volt lakója, Budapesten megszökött kisérőjétől. A rendőri nyomozás rögtön megindult, s ennek eredménye gyanánt ma előzetes őrizetbe vették Mauthner családját, akik ellen az a vád, hogy részesek Mauthner István megszöktetésében.

A fogoly mellé rendelt őr ugyanis azt adta elő, hogy a család több tagja nagyobb összeget ajánlott fel neki, ha nem gördít akadályokat a szökés elé. Az őr nem fogadta el a felkínált pénzt, de mégsem fordított kellő gondot az őrizetére bízott fogolyra, aki kísérő nélkül távozott el mellőle. Az őrt is őrizetbe vette a rendőrség.

Közben megvizsgálták az állítólagos találmányokat, amiknek ürügye alatt Mauthner kedvezményeket élvezett a fogházban. Kiderült, hogy a találmányokból egy szó sem igaz az egész csak humbug volt, s azt a célt szolgálta, hogy a címen bejárhasson a fővárosba, s elterelje magáról az őrök figyelmét.

A rendőrség több ezer példányban fényképes kőröző-levelet bocsátott ki Mauthnerről, akiről vasárnap két jelentés is érkezett a főkapitányságra. Az egyik szerint Bécsben látták, a másik pedig azt mondja, hogy Pozsonyba tette át tartózkodási helyét. Azt hiszik, hogy Bécsben akart maradni, de az ottani rendőrség ezt nem engedte meg, mire Pozsonyba utazott.

Kiadatása ügyében megindították az eljárást.