Másfél órát állottak a villamosok

A Pálffy-téri telep okozta az üzemzavart – Arattak a konfilsok és fiakkeresek.

Ma délben a főváros egész területén megállottak a villamosok és egy és egynegyed óra hosszat tartó szünet után indultak meg ujra. Az első percekben a közönség a szokásos hajóhibákra gondolt, de a megállott villamos csak nem akart megindulni. A vezetők leszállottak, barátságosan vakargatták a nagy barna állat oldalát, majd dühösen a hajóba rugtak. Mindhiába – a villamos állva maradt. Egy pillantás az uttesten végig és a helyzet tisztán állott a bosszankodó sietős dolgu emberek előtt. Generális üzemzavaros a villamosok mindenhol állottak.

Az ellenőrök telefonon jelentették a műszaki igazgatóságnak, hogy kocsijaik erőtlenül rostokolnak és a válasz ugy szólt, hogy egy óra hosszat fognak állni mindenhol. Közölték ezt az utasokkal, mire mindenki leszállott. Sokan a jegy árát követelték vissza, a leghangosabban a bliccelők, azután elárvultak a villamosok, még a vezetők és kalauzok is leszállottak egy pohárkára. Vállakozó szellemű optimisták azonban bentmaradtak a kocsikban, akiknek sietős volt az utjuk, azok konflis után néztek.

A derék kocsisok hamar felismerték a pünkösdi királyság konjunkturáját és gyakran heves szóváltás jelezte a honorárium körül támadt áthidalhatatlan differenciát. A Baross-téren:
- Halló konfilis! Pszt! Psszt!
- Hová tetszik? – ereszkedett le a kocsis a reménykedő utasjelölthöz.
- Az Emke kávéházig.
- Az messze van!
- Husz korona borravaló.
- Nem lehet, etetni kell.
- Harminc….
- Itatni is kéne.
- Negyven….
- No, nem bánom beülhet.

Üres konfilis egyáltalán nem volt látható, de az utca képe egyébként is megváltozott. Nagy tömegek vonultak a járdán, olyan gyalogforgalom volt, amilyent még nem igen láttunk. Sok asztalon kihült a leves, az Üllőiut végéről Óbudára kutyagolni nem lehetett a legkellemesebb. A fáradt, poroscipőjű emberek arcára verejtékez szivott a villamosokkal ellentétben teljes üzemben levő napsütés. No de mindennek van vége, még a villamosok üzemzavarának is. Egy és egynegyed óra mulva megindultak.

Az üzemzavar okáról az Egyesitett Városi Vasutak műszaki igazgatósága a következő felvilágosítást adta:
- A villamosok az egész főváros területén állottak. Az üzemzavarnak oka az volt, hogy a Pálffy-téri áramfejlesztőtelep egyik turbinája elromlott, helyette egy másikat kellett beigtatni, ami bizony több mint egy órai munkát vett igénybe.