A váci kommunisták a biróság előtt

Még öt évet kapott az életfogytiglan elitélt vádlott

- A Hétfői Napló tudósítójától.-

A pestvidéki törvényszék dr. Kecskeméthy Gyula táblabiró elnöklete alatt működő ötös tanácsa tárgyalta Vácott az ottani kommuniták bünügyét. A bűnpörnek 44 vádlottja volt, fele azonban az amnesztiarendelet folytán kegyelmet kapott, s igy 22 vádlott került a biróság elé. csaknem 500 tanut hallgatott ki a bíróság a több mint öt heti tárgyalás után most hirdette ki az ítéletet. 374 rendbeli zsarolás, több rendbeli izgatás, lázadás, személyes szabadság megsértésének büntette miatt itélkezett a bíróság a vádlottak felett.

Az elsőrendű vádlottat, Kriszhábert a Matejka János tanárjelöltet gyilkosságra való felbujtás büntette miatt életfogytig tartó fegyházra itélték el már régebben, most 11 rendbeli izgatásért ujabb 5 évi fegyházat kapott. Pollák Zsigmond magánhivatalnokot lázadás és zsarolás büntette cimén 4 évi fegyházbüntetésre itélték. Winkler Sándor géplakatossegéd, mint hadügyi politikai megbizott, a sorozóbizottság elnöke volt, 4 évi fegyházat kapott. Kászlán Antalné üzemtanácsi tagot 8 hónapi, Vincze Ilnoa üzemtanácsi tagot 6 hónapi börtönre itélték el.

Korányi József lakatossegéd, aki a váci mozik szocializálásával volt megbizvam zsarolás büntette cimén egy évi börtönre itélték. Jánosdeák Márton bankhivatalnok a nagynénjét jelentette fel a forradalmi törvényszék előtt ellenforradalmiság miatt, s ezért személyes szabadság megsértésének vétsége miatt 1000 korona pénzbüntetésre itélte el a biróság.