Meg kell reformálni a kiviteli politikát

Panaszok az Áruforgalmi iroda ellen

A Külkereskedelmi Szövetség évi közgyülése alkalmából terjedelmes évi jelentést adott ki, amelyben ismertette a Szövetségnek harcát a kormány kiviteli politikája ellen. A Szövetség a jelentés szerint változatlanul követeli addig is, amig a nemzetközi forgalom teljesen szabaddá nem válik, az egész behozatali és kiviteli engedélyezési eljárás ujjászervezését. 

A legtöbb középeurópai állam példájára a magyar kormánynak is szakitani kell a kompenzáció elvéhez való merev ragaszkodással, mert a szövetség ugy látja, hogy ez a rendszer eddig is eredménytelennek, nehézkesnek és a magyar kivitel lényeges akadályának bizonyult. A kormánynak továbbá az alakitandó autonóm szakbizottságokra kell bizni, hogy időnként megállapítsák azoknak az áruknak a jegyzékét, amelyek külön engedély nélkül exportálhatók. 

A szövetség sürgősen revideáltatni kivánja a kiviteli illetékek egész rendszerét, amely eddig százalékos volt és nem alkalmazkodott az áruk piaci értékéhez. A kivitelt erősen hátráltatta és károsan befolyásolta az Áruforgalmi Iroda által szedett egy százalékot kitevő kezelési illeték is és az is, hogy az OKÁB a kérvényező felek által feltüntetett áruértéket igen gyakran önkényes módon és megokolatlanul lényegesen fölemelte.

Az Áruforgalmi Iroda ezenfelül az időközben nem értékesithető kiviteli engedélyek után beszedett kezelési illetéket az érdekelt cégeknek nem téritette vissza és csak a kormány beavatkozása folytán kiadott rendelet kötelezte az Áruforgalmi Irodát a föl nem használt behozatali és kiviteli kérvények kezelési illetékei 80 százalékának visszaszolgáltatására. 

A Külkereskedelmi Szövetség kiviteli engedélyek bürokratikus és késedelmes kezelésének megszüntetését követeli.
Minden egyes cikk kivitelének engedélyezése előtt ugyanis hosszas tárgyalások indultak meg az állami haszonrészesedés tekintetében és mire a kivitel tényleg megindult, a magyar árucikkek lekéstek a világpiacokról. Rámutat a szövetség arra is, hogy a kivitelnél egyes privilegizált alakulatok különös kedvezményben részesültek. 

A Szövetség a miniszterelnök igérete értelmében azt várja, hogy a kiviteli illetékek egész rendszerét a kormány eltörölje az államkincstár nagyobb jövedelembiztositásának és a szabadforgalom helyreállitásának érdekében.