A kasmir kendő

A kasmír kendő készítése ősrégi iparág a Himalája hegység alján fekvő Kasmír tartományban. Bár újabb időkben már sokat hanyatlott, jelenleg is körülbelül 16,000 szövőszéken készítik.

A szövőszéket rendesen földalatti helyiségekben állítják fel s egynél többnyire három ember dolgozik festőkkel és hosszú, keskeny, csónakoknak nevezett toló eszközökkel. Az előrajzolt alakok finomsága miatt a munka oly lassan halad előre, hogy a legfinomabb sáloknál a három munkás egy nap alatt alig készíthet el egy hüvelyknyi darabot s az egész kendő elkészítésére egy teljes év szükséges. Kevésbé finom darabokból 6-8 darab készül el egy évben.

Kasmírból évente mintegy százezer darabot visznek ki leginkább Konstantinápolyba, de Oroszország és Anglia felé is sokat. A legfinomabb kendőket, melyekből bármelyiket kényelmesen keresztül lehet húzni egy gyűrűn, több ezer koronáért adják el, de vannak 150 koronások is. Ismeretes azonban, hogy Törökországban és Kelet-Indiában igen sok kendő készül, mely kasmír kendő név alatt kerül a piacra.