Az orosz-lengyelországi export (II.)

Irta: Herger Kazai Tihamér

Az ország gazdasági helyzetének javulását a külkereskedelmi mérleg is mutatja, mert amíg 1920-ban a kivitel a behozatalnak 17%-a volt, ez 1921-ben 43%-ra emelkedett, amit a termelési statisztikának igen lényeges emelkedése tett lehetővé. A felsősziléziai területek végleges átvétele után mindenesetre további javulás várható és mindezen körülmények lehetővé fogják tenni, hogy élénk gazdasági kapcsolatba jussunk Lengyelországgal, feltéve, ha a magyar-lengyel szerződés mielőbb meg fog köttetni.

Ezzel a szerződéssel kapcsolatosan felmerülő összes kívánságait és óhajait a hazai érdekeltségnek a Budapesti Ipar- és Kereskedelmi Kamara a kormány megbízásából összegyüjti, miért is úgy a magyar-lengyel kereskedelmi szerződésre, mint az oroszországi forgalomra vonatkozólag az érdeklődök megjegyzéseiket és kívánságaikat a kamarával tudassák. 

A lembergi II. nemzetközi keleti vásár, mely ez évben szeptember 5-15-ig tartatik meg, fokozott figyelemre tarthat számot, mert e vásáron a magyar mezőgazdaság és iparunk legtöbb termelvényei iránt nemcsak a lengyel, hanem az orosz, román, ukrán és Randstaat-i bevásárlók is nagy számban fognak megjelenni. A vásár vezetősége nemzetközi közgazdasági információs irodát is állított fel, mely úgy a lengyelországi, mint a világkereskedelmi helyzetekről és világpiacról, vámokról, szállítási költségekről stb. mindennemű felvilágosítással szolgál.

A lengyel kormány a beviteli tilalmakat lényegesen enyhítette s legújabban fajenceárúk, finom üvegárúk, automobilok és textilárukra ezentúl egyáltalában a tilalmat felfüggesztette.

A posta- és távirda vezérigazgatóság értesít, hogy a kamara többszöri sürgetésére Lengyelországgal a postaforgalmat felvette. A csomagok Ausztria és Csehszlovákia közvetítésével, illetőleg közvetlen Csehszlovákián is irányíttatnak. A díj súly szerint 60-225 koronáig, az értékbevallás 15 korona díj mellett 50.000 koronáig. Az árúbevallás három példányban, francia nyelven eszközlendő.

A lengyel textilkereskedők és gyárosok Lotzban szindikátust alakítottak: Zwiszek eksportowi Polskiego przemyslu Wlokiennicego Lodz ulica Moniuszki 9. cég alatt. Lengyel textilárúk iránt érdeklődők felvilágosításért forduljanak a Magyar-Lengyel Kereskedelmi Kamarához.