A Közuti nem adja át ingatlanát a fővárosnak

Dr. Bódy Tivadar, a főváros volt polgármestere, jelenleg a Helyiérdekü Vasutak vezérigazgatója, a Közuti Vasutak küszöbön álló megváltása tárgyában a következőket mondta: 

– Kétségtelen, hogy a Közuti Vasutak megváltása tárgyában még meglehetősen sok kérdésnek kell tisztázódnia a megváltás megtörténtéig. A Közutinak természetesen csak az lehet kiindulási pontja, hogy a régi feltételek alapján aligha lehet a tárgyalásokat lefolytatni, miután a gazdasági állapotok következtében a szerződésben körülirt feltételek már régen megszüntek. 

– A főváros január 1-én át fogja venni a vasuti vállalatot s az ahhoz tartozó minden fölszerelés átmegy a főváros birtokába. Viszont a részvényfelpénzekből tartalékolt összegekből támadt inveszticiók természetszerüleg a vállalat, illetve a részvényesek tulajdonát kell hogy képezzék továbbra is.

Ennek a tulajdonnak főbb részei a tarcsai gyár, a Helyiérdekű Villamosvasut, a Földalatti Villamosvasut fele és a Burvasut kétharmadrésze. Ezek az értékek mind a részvényesek kizárólagos tulajdonai és feltétlenül különválasztandók a Közuti üzemi vagyonától. A Közuti ezeket a vagyontételeket természetesen nem hajlandó átadni a fővárosnak, hanem valamely formában tovább óhajtja kezelni.

Minden okunk és jogunk megvan hozzá, hogy a Közutinak eme külön vagyontételéhez ragaszkodjunk, s annak jövendőbeli rentabilitását kedvezően itélhessük meg. Ugy látszik, a pesti értékpiacon is figyelemmel vannak már ezekre a momentumokra, s szerintem erre vezethető vissza leginkább a Közuti papirjaiban legutóbb bekövetkezett árfolyameltolódás. 

– Természetesen egyelőre nyilt kérdés, hogy a főváros miképen gondolja a vasutak üzembentartását a megváltás megtörténte után. Erre nézve egyelőre semmi támponttal sem rendelkezünk. Tény az, hogy maga a Közuti is ajánlatot tett a fővárosnak arra nézve, hogy a vasutakat továbbra is üzemben tartsa, de a fővárosnál, megállapithatólag, erősen idegenkednek jelenleg minden olyan megoldástól, amely mögött valamely fővárosi nagybankot sejtenek. Egyébként tudomásom szerint maga a Nemzeti Hitelintézet is megpróbálkozott ezirányban, azonban ugy látszik, nem a legnagyobb eredménnyel.