Detektívnap a Margitszigeten

A maga nemében páratlan, nagyszabásu ünnepély volt a detektívnap, amely vasárnap zajlott le rengeteg néző jelenlétében a Margitszigeten. Szórakoztató mutatványok, kiállítás, versenyek, hangversenyek, kabaré, szinielőadás, betetőzésül pedig pazar szinpompáju tüzijáték gyönyörködtették a közönséget.

Az ünnepélyt délelőtt tiz órakor nyitotta meg Nádossy Imre belügyi államtitkár, rendőrfőkapitány. Ekkor kezdődött meg a sziget bejáratánál a helyőrség zenekarának monstre hangversenye is. Ezután rendkívül érdekes rendőrkutya-versenyt rendezett a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a MAC-pályán. Már délelőtt csak ugy özönlött a nép a szigetre, délután pedig valósággal életveszélyessé vált a bejutás az ünnepély szinhelyére.

A szórakoztató mutatványokat délután három órakor kezdték meg. Ekkor nyilt meg a vursli is, amelyet külön az ünnepélyre építettek a Magyarországi Artista Egyesület. Négy órakor kabaréelőadás volt az alsósétányon. Mondani se kell, hogy jobbnál jobb számok kerültek bemutatásra.

Öt órakor tartották meg a szinész-ujságiró- és rendőrsportcsapat footballmérkőzését, hat órakor pedig a Magyar Evezős Egyletek rendezték fényesen sikerült versenyt a szigeti kápolna és az alsósziget között, majd a verseny után a Detektiv Nyugdijpótló Intézet vezetősége kisorsolt egy husz lóerős, több mint százezer korona értékű automobilt.

Az éjszakai müsort bármelyik világváros megirigyelhetné. Szinte nappali fényében uszott a sziget, minden ívlámpa égett, valóságos tündérkert volt a Margitsziget vasárnap este. Minden eseményt teljesen lehetetlen felsorolnunk, de feltétlen meg kell emlékeznünk arról az előkelő, magas nivóju hangversenyről, amelyet a felsőszigeti vendéglő terraszán tartottak, meg a detektivbálról, amelyen – a nagy hőség dacára – vigan ropták a táncot egész hajnalhasadásig fáradhatatlanul. Ugyancsak reggelig tartott a mulatság a tejcsarnokból tündérkertté varázsolt mulatóban is.

A pazar tüzijáték tiz órakor kezdődött. Mintegy varázsütésre a szigetnek egyszerre több pontján szökött fel a szines lángcsóva, amely milliószámra ontotta szerteszét a fényes tüzcsillagokat. A fényes kivilágítás, a boldog, békeidőkre emlékeztető jókedv, a sok látnivaló és szórakozás, a gyönyörű szigeti hangulat, az ezüstösen csillogó Duna, a fák játékos konturjai feledhetetlenné tették a detektívnapot, amely bizonyára milliókat jövedelmezett a nemes jótékonycélra.