A Tisza-pör mai szenzációs tárgyalása

A védelem leleplezi a terhelő tanuk előéletét.

- A Hétfői Napló tudósítójától.-

A Tisza-gyilkossági bünper mai főtárgyalására Gadó István dr. törvényszéki elnök először azokat a tanukat idézte be, akik a szombati tárgyaláson az idő előrehaladottságára való tekintettel kihallgathatók nem voltak. Igy Hókay Bán Lászlót hallgatták ki először. Utána következik Mihely István tanukihallgatása, aki a forradalmi időket megelőzően Friedrich István gyárában volt alkalmazva. Az előző eljárás folyamán ez a Mihely István rendkívül terhelő vallomást tett Friedrich István ellen. Utána Brodán Oktáv volt kecskeméti polgármestert hallgatták ki Mihely előéletére vonatkozóan.

A legszenzációsabb része a hétfői tárgyalásnak Naphegyi Mihály és feleségének kihallgatása lesz. Naphegyi Mihály a hadosztálybirósági tárgyalás alkalmalmával szintén sulyosan terhelő vallomást tett Friedrich ellen és igazolta, hogy Friedrich Istvánt október 30-án délelőtt és délután, továbbá október 31-én délelőtt is az Astóriában látta. De ettől eltekintve még egyéb ténybeli szempontból is sulyos terhelő kijelentéseket tett nemcsak Friedrich, hanem Fényes és Kéri vádlottakkal szemben is.

A védelemnek erős felkészültségével találkozik majd ez a tanu, akit Heltai-krenturának tartanak és aki szintén egyik jelentős tényezője annak a "hazugsággyár"-nak, amelyről a multheti tárgyalás folyamán többször szó esett.

Naphegyi Mihályról különben a margit-köruti tárgyalás megtartása után sok kompromittáló adat merült fel. Igazolni fogják a védők, hogy jogosultatlanul használta a főhadnagyi uniformist, mert mindössze hat elemi osztályt végzett, közönséges asztalossegéd, akinek még altiszti rendfokozata sem volt. Előélete egyébként is nagyon sötét, mert betöréses lopás büntette miatt ült három évet, de ezenkívül más büncselekmények, köztük kettős házasság büntette is nyomja a lelkét. Naphegyi Mihály előéletének bizonyítására beidézte a biróság tanuként Naphegyi Mihály nővérét is.