Schossberger Anna milliós valuta csalási ügye

Schossberger Anna milliós valuta csalási ügyében, letartóztatták az egyik állítólagos károsultat.
Reisz Pál ügynököt sikkasztással és uzsorával vádolja a női Jellinek.

Napokon keresztül szenzációs izgalmat keltett az a negyvenmilliós családi bünügy, amelynek végrehajtója Schossberger Anna, három nap óta a rendőrség fogházában ül. Mint ismeretes, Schossberger Anna – mint a Jelzálog-hitelbank tisztviselője – másfél esztendőn keresztül arbitrázs üzleteket kötött és 40-50 milliós forgalmat bonyolított le. Üzletköre egyenes másolata volt Jellinek Morton hirhedt manipulációnak.

A fiatal banktisztviselő, éppen ugy mint Jellinek, azt hitette el ismerőseivel, hogy nagyszerű összeköttetései vannak, amelyek révén minden reábizott pénzt oly kitünően tud kamatoztatni, hogy hasonló kamatot a budapesti üzleti életben senki sem fizethet. Mint szükebb rokoni körben előadta, üzlete pénzváltásból és ügynökök arbitrázs manővereiből hozta a horribilis jövedelmeket.

Eleinte csak közvetlen hozzátartozói pénzével dolgozott, de amikor az üzletek jövedelmezőségének hire terjedt, egész idegen emberek keresték fel Schossberger Annát és ajánlottak neki milliós pénztételeket felhasználásra.

A kölcsönadott milliókért egy, majd három-négy végül napi 10 % kamatot fizetett, ugy hogy volt olyan nap, amikor 770 ezer koronát csak kamatban fizetett a kölcsönvett pénzekért Schossberger Anna.

A tőkét senki se követelte a jelentős kamatok fizetése idején, de amikor egyszerre megszüntek Schossberger Anna üzleti forrásai, amikor nem birta fizetni rendesen a napi kamatokat, egyszerre a tőke követelésével léptek fel a hitelezők és akkor kiderült, hogy a 40 millió koronát kitevő tőke elsikkadt a Schossberger Anna kezén.

A kamatokban kifizetett közel 33 millió a hiányzó negyven millióból – de a hitelezők a kamatot nem számították és az egész tőkét követelték Schossberger Annától. Amikor nem kapták meg a pénzt, a rendőrséghez fordultak és a rendőrség lefogta Schossberger Annát.

Három napi őrizet után, amikor látta a sikkasztással és csalással vádolt tisztviselőnő, hogy azok, akiknek milliós jövedelmeket szállított, vádolják a legjobban, - a vallomásában eddig senkit sem vádoló Schossberger Anna beszélni kezdett.

Szombaton délután és vasárnap délelőtt megtartott kihallgatásain már Schossberger Anna vádolt és egyszerre egész uj irányt adott az eddigi nyomozásnak.

Elsősorban is elmondta, hogy nem sikkasztott milliókat, legföljebb néhány százezer korona hiánya lehet, mert minden pénzt a hitelezőknél kell keresni, akiknek ő kamat fejében visszafizette nemcsak a teljes kölcsönadott tőkét, hanem még egyeseknek százezrekkel többet adott vissza kamatban, mint amennyit azok kölcsönöztek.

Ma délelőtt legerősebben egyik legerőszakosabb kliensét, Reisz Pál ügynököt vádolta meg a rendőrségen. Elmondta Reisz Pálról, hogy az ügynök egy millió és ötezer koronát adott neki játékra.
Az egymillió ötezer korona után egy napi 8 százalék kamatot, két hétig napi 10 százalék kamatot kapott Reisz. Tizenöt napon keresztül pedig napi 11 százalékot, tehát naponként 101 ezer korona kamatot kapott.  Ugy, hogy a kölcsönadott egy millió ötezer koronáért alig egy hónap után csak 1,436.000 koronát kapott vissza Reisz Pál.

De megvádolta az ügynököt azzal is Schossberger Anna, hogy több százezer korona értékü értékpapirt, amelyet óvadékképpen az ügynökre bizott, Reisz Pál engedély nélkül eladott és igy sikkasztást követett el.

Az írásba foglalt vád alapján vasárnap délelőtt a rendőrségre előállították Reisz Pált és kihallgatták Schossberger Anna vádjaira vonatkozólag. A kihallgatás egész délelőtt tartott és azzal a váratlan szenzációs eredménynyel végződött, hogy dr. Öhl rendőrfogalmazó déli egy órakor Reisz Pált, az egyik följelentőt, előzetes letartóztatásba helyzete, miután ugy, az uzsora vétsége, mint a sikkasztás ténye rábizonyult.

Hasonló kijelentéseket tett Schossberger Anna még több, most panaszosként szereplő volt üzletfelére, ugy hogy a rendőrség uj nyomozást kezd annak a megállapításra, hogy a panaszosok egyrésze mennyit keresett tényleg Schossberger Anna üzletein és mennyire jogos ezeknek a panaszosoknak a rendőrség előtt való követelése.