Kereskedelmi Bankot egy negyedmillió koronával megcsalta egy hamburgi kereskedő

Vasárnap elfogták a szélhámost.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka a főkapitányság központi ügyeletén nem mindennapi érdekességű feljelentést tett a Kereskedelmi Bank igazgatósága egy állítólagos hamburgi kereskedő ellen. A feljelentésben az előkelő bankcég részletesen előadja azt az agyafurt szélhámosságot, amivel sikerült az állítólagos hamburgi kereskedőnek 250.000 koronát kicsalni a bankcégtől, azután eltünnie itt Budapesten a Kereskedelmi Bank emberei elől.

A Hétfői Napló munkatársának az érdekes részletekben gazdag csalásról és a csalás előzményeiről a következőket sikerült megállapítania:

Néhány nappal ezelőtt a Kereskedelmi Bank főintézetében megjelent egy elegánsan öltözött, jókülsejű, német ur, aki az egyik igazgatóval akart beszélni. Német névjegyet vett elő és mint Karl Friedrichzen – hamburgi kereskedő mutatkozott be az igazgatónak, akihez bevezették.

Karl Friedrichzen előadta a Kereskedelmi Banknál, hogy tudomása van arról, hogy a Nautika hajózási vállalat a bank egyik vállalkozása és ajánlatot tett, hogy Hamburgból Magyarországba szállított két motorcsónakát – amelyekkel a Balatonon akart személyforgalmat lebonyolítani – 250 ezer korona lefizetése ellenében zálogban hagyja, mert elfogyott a pénze és más uton hirtelen nem tud pénzhez jutni.

A Kereskedelmi Banknál megállapították, hogy Karl Friedrichzen tényleg rendelkezik itt két egészen uj, közel egymillió koronát érő motorcsónakkal és a kért 150.000 koronát ki is adták az állítólagos hamburgi kereskedőnek, akit természetesen köteleztek, hogy a két, egynegyedmillió koronáért zálogba adott motorcsónakot azonnal szállítsa be a Nautikához.

A hajózási vállalat megkapta a két uj motorcsónakot. Karl Friedrichzen fölvette a negyedmilliót és mindez a lovagiasság szabályai szerint jó üzletként elkönyveltetett a Kereskedelmi Banknál. Azonban alig egy pár nap mulva kiderült, hogy a jó üzletre alapjában a Kereskedelmi Bank fizetett rá egynegyedmillió koronát.

Tegnap ugyanis megérkezett Hamburgból egy Friedmann nevű előkelő hamburgi gépkereskedő, aki Karl Friedrichzent kereste itt Pesten, mert Friedrichzenre két értékes motorcsónakot bizott, hogy azokat szállítsa a Balatonra. A hamburgi kereskedő Friedrichzent keresve megtudta, hogy megbizottja a két hajót a Nautikának eladta. Előbb a Nautikához, majd a Kereskedelmi Bank megbizottjaival együtt a rendőrséghez fordult, ahol közösen följelentést tettek az ismeretlen tartózkodásu Karl Friedrichzen ellen csalás és sikkasztás miatt.

Tegnap éjszaka kapták meg a detektivek a Kereskedelmi Bank és a hamburgi kereskedő följelentését és azonnal sorra járták Karl Friedrichzen személyleirásával az összes budapesti éjszakai mulatóhelyeket és szállodákat.

Hajnali négy órakor már eredménye volt a detektívek munkájának, mert az egyik előkelő szállodában sikerült a szélhámos hamburgi emberre ráakadni.

Azonnal előállították Karl Friedrichzent a főkapitányságra, ahol rövid vallatás után beismerte, hogy tényleg ő az, aki negyedmillió korona erejéig megkárosította a Kereskedelmi Bankot, de ezenkivül beismert egy negyvenötezer márkás sikkasztást is, amelyet a Friedmann-féle hamburgi cég kárára követet el.