85,000 koronás csekkcsalás

 Két bankszolga vette föl a pénzt

Még élénk emlékezetében van a közönségnek az a vakmerő csekkcsalás ls hamisítás, amelyet pár hónappal ezelőtt a Hitelbankban egy Kubinszky nevű tisztviselő követett el Domony Móric kárára. Kubinszky másfélmillió korona értékű részvényt csalt ki Domony nevében a Hitelbanktól. Akkor a rendőrség megállapította, hogy a csalást csak olyan valaki követhette el, aki a bank belső ügymenetét teljesen ismeri és a tettes is csak véletlen révén került a rendőrség kezére.

Szeptember 1-én délután fél 2-kor a főkapitányságnak hasonló zseniális csalás részleteiről tettek jelentést. Az Industria Bank igazgatósága bejelentette, hogy Dobai Lászlóné ügyfelük folyószámlájáról délelőtt jelentősebb összeget akart felvenni, azonban a folyószámlán már szerepelt egy 85,000 koronás tétel, amelyet augusztus 18-án vettek fel és így a bank már nem fizethette ki a kért jelentős összeget. Domayné tiltakozott az ellen, hogy 85,000 koronával megterhelik folyószámláját és kijelentette, hogy ő sem augusztus 18-án, sem hetekkel ezelőtt sem vett fel semmiféle pénzt a banktól. Megnézték az irásokat, az aláirásokat és megállapitották, hogy ügyes és vakmerő hamisítók éltek vissza Dobai Lászlóné nevével és vették fel a pénzt.

A bonyolult ügyben, amelyben semmi nyom sem állott a rendőrség kezén, a Nemes detektivcsoportot bizták meg a nyomozás megejtésével és Seyhold József detektívfőfelügyelő megkezdte a bankcsalás részleteinek kinyomozását. Már három napja tartott a nyomozás, amikor tegnap éjszaka két fiatalembert állítottak elő a főkapitányságra, akikben a bankcsalás tetteseit vélték megtalálni. Dr. Kőrös Artur rendőrtanácsos megkezdte részletes kihallgatásukat a bankcsalásra vonatkozólag és rövidesen tisztázódott a csalás minden érdekes és ügyesen kieszelt részlete. A két fiatalember közül az egyik Albert Gerő, a másik Leihjoks István és mindketten az Industria bankban szolgák néhány hónap óta.

A két szolga megfigyelte, hogyan folyik a folyószámla ügykezelés és először egy kisebb csalással tettek kisérletet. A kis csalás bevált és ekkor elhatározták, hogy most már nagyobb ügyet fognak kezdeni és ugyanaznap, amikor ez az elhatározás megérett bennük, megfigyelték, hogy Dobai Lászlóné vett fel folyószámlájáról pénzt és látták azt is az összeg kifizetésénél, hogy mennyi pénz maradt meg Dobai folyószámláján. Elmentek a Hunyadi kávéházba, ahol egy régi ismerősükkel, Schütz ferenccel megbeszélték, hogy Schütz majd fel fogja venni az összeget a folyószámlájáról, ők pedig megszerzik az összes banklettákat és meghatalmazásokat, amelyek a pénz felvételéhez szükségesek. Ellopták a bankból Dobai Lászlóné aláirott leveleit, elloptak ugyanakkor nyomtatványokat és pecséteket és a kávéházban elkészítették a meghamisított meghatalmazást.

Ezzel a meghatalmazással Schütz Ferenc és egy másik barátjuk, Lichlenstein Ligeti Sándor megjelent az Industrialnal és augusztus 18-án felvette a Dobainé aláirásával meghamisotott levélen és blankettán kért 85,000 koronát.

A pénz felvétele után Albert Gerő lakásán, az Almássyi-tér 3. szám alatt találkoztak s megosztozkodtak a pénzen. A két bankszolga elegánsan kiöltözködött, ruhákat csináltattak és elhatározták, hogy az első nagyobb siker után most már egy sokkal jelentősebb csalást fognak elkövetni. Azonban éppen kiöltözködésük volt az, ami a rendőrséget nyomra vezette, mert a detektiveknek feltünt, hogy honnan szereztek ezek a bankszolgák annyi pénzt, hogy elegáns lakkcipőket és a legdivatosabb ruhákra tellett nekik. Nyomozni kezdtek magánéletük után, házkutatást tartottak lakásukon és ez alakalomból ellopott blankettákra és több bélyegzőre akadtak, ugyanolyanokra, aminők a hamisított meghatalmazáson szerepeltek.

Ma délelőtt a főkapitányságon a két bankszolgát letartóztatták, míg két másik bűntársuk közül Schütz Ferenc megszökött. Az ő körözését a rendőrség elrendelte, míg Lichtenstein Ligeti Sándort a ceglédi rendőrség a budapesti főkapitányság táviratára a tegnapi napon elfogta.