Az MBOSz válogató versenye

Dr. Varga Béla, Radvány Ödön és Breznotics Miklós nagyszerű formája. – Hétfőn jelölik ki a Stockholmba induló birkózó gárdát.

A régi képviselőház már fél órával az MBOSz válogató versenyének megkezdése előtt megtelt az érdeklődő közönséggel. Öt percenkint fel-felhangzik a szokásos tapsorkán, mely a közönség türelmetlenkedését jelzi. A terem közepén az új szövetségi szőnyeg szinte hívogatja azokat a versenyzőket, akiket a Birkózó Szövetség a stockholmi világversenyen Magyarország reprezentálására kiszemelt. Pont 7 órakor jelenik a szőnyeg két ellenkező sarkában az első mérkőző pár: Eidlicz Bertalan (Testvériség) és Magyar Ármin (BAK)

Miután Barabás Jenő dr. néhány mondatban megmagyarázza a közönségnek a mérkőzés célját, amely szerint a zsűri a 15 percig dolgozó párok munkája alatt nem a tussolásokat, hanem a keresztülvitt vagy elhárított akciókat számítja, az első pár megkezdte a mérkőzést. Állásban dolgoznak egy-két percig, amikor aztán Eidlicz szépen ívelt saltóval földre hozza Magyart. Magyar valamivel akcióképesebb, a túlerő azonban Eidliczé.

A 6-ik percben a bíró Eidliczet békaállásba küldi le. Magyar vagy négy akciót kísérel még, de kivitel nélkül is sikertelen marad. Ezután Magyar megy le, de csakhamar ismét felülkerül, majd Eidlicz újabb saltójával ismét a szőnyegre jut. Változatos küzdelemmel pereg le a 15 perc hátralevő része. Mindkét versenyző büszke lehet teljesítményére.

A következő pár lép a szőnyegre: Német Jenő (MTE) és Mezől József (Törekvés) Ez a mérkőzés már lassúbb tempóban folyik, ami főleg Mezől elővigyázatos munkájának köszönhető. Németh viszont mindent megkísérel és egy-két lendületi dobása sikerül is, sőt Mezől hiába is kerül, onnan azonban finom áthúzással Német fölé megy. A mérkőzés tempója azután megélénkül, a biró kettős sípjele azonban a mérkőzés végét jelzi.

Zólyomy Gyula (MTK) és Keresztes Lajos (Húsiparos) a következő pár. A közönség tapssal fogadja a két ismert bajnokot. A sípjel után azonnal Keresztes kezdi a támadást. Mintha kicserélték volna, oly frissen, lendületesen dolgozik. Nem is lehet ráismerni. Főleg hosszú dobásai sikerülnek. 6-7 perc után Zólyomy kerül felül, de könnyelműen kockáztat. Egymásután megy saját jószántából hídba, hogy azután maga fölött áthúzza a karjait lezáró Keresztest. Egy alkalommal azonban az erős Keresztes úgy lefogja, hogy a hídból alig tudott kiszabadulni.

Csengetnek, vége a mérkőzésnek. Most Miskey Árpád (MAC) és Endrődy Gábor (Húsiparos) áll fel a szőnyegre. Az előbbi a régi óvatos fogásokkal és főleg a nyers erővel dolgozók, az utóbbi pedig a modern, lendületi dobásokkal, második intenciójú akciókkal birkózó iskola képviselője. Miskey alig enged fogást a 15 perc alatt, pedig Endrődy minden lehetőt megkísérel. Egyik-másik fogása sikerül is, ezeket azonban Miskey óriási erejével végül is ellensulyozza. Kissé unalmas volt a mérkőzés. Endrődy jobban tetszett.


Ezután Szelky Ottó (Vasas) és Nagy Béla (Ceglédi Move) lépnek a szőnyegre. Tekintve, hogy Szelky mintegy tíz kilóval nehezebb az ellenfelénél (Szelky nehézsúlyú, míg Nagy Béla nagyközépsúlyú birkózó), nem okozott nagy meglepetést, hogy a Vasas birkózó könnyen bánt ellenfelével. Nagy Béla néhány gyönyörű szabadításával és az óriási testalkatú ellenfelén keresztül vitt suples-ért mindamellett hatalmas tapsokat kapott.

A nívós küzdelem után a Pongrácz József (BAK) és Zolyka Vidor (Vasas) pár lép elő. Utóbbi a beteg Péter László helyett mérkőzik. Erről a mérkőzésről keveset írhatunk. A kitűnő formában levő Pongrácz vagy tízezer összepakolta ellenfelét. A villámgyors akciókat hálás tapsokkal jutalmazta a közönség.

15 perc után újabb pár lép a szőnyegre: Skerlecz Gyula (MTK) és Fehér István (BAK) A bíró sípjele után Skerlecz támad és szőnyegre hozza Fehért aki azonban a lefogott hídból hamarosan kikerül. Ezután változatos és elkeseredett küzdelem következik, a melynek folyamán Skerlecz a szőnyeg szélén be is tussol. A tovább folytatott küzdelemben a két kiváló birkózó jóformán egyforma kvalitást árult el. A szövetség mindkettőt joggal kiküldheti Stockholmba. E mérkőzés után.

Brüll elnök bejelentette a közönségnek, hogy Varga Béla dr. és Radvány Ödön holnap csütörtökön utaznak Christiániába. Ezután még a közönség pártfogásáért mondott köszönetet. A szokásos éljenzések után ismét megszólalt a bíró sípja. Hatalmas tapsorkán keletkezik.

Radvány Ödön és Breznotics Miklós állanak ki a porondra. Már az első percben Breznotics mesteri lerántással a földre kerül. Ezután a legbravúrosabb akciók következnek, amelyeket Budapesten még soha nem láthattunk. A villámgyors kombinált fogások áthúzások és hidalások egymást követték. Bresznotics dicséretes technikai tudással és állóképességgel vette át Radvány tempóját. Mindketten elsőrangú formában vannak.

Még el sem ült a mérkőzés befejezését követő taps, a mikor Ruzicska Gyula (MAC) és Péter Rezső (MTK) állt ki a szőnyegre. A Radvány-Breznotics mérkőzés után szinte verekedésnek látszott a két birkózó küzdelme. Egyébként durva erőszakos stílus nélküli munkát produkáltak. Utánuk Schmeisz Béla (FTC) és Schichtanz Andor (MTE) mérkőztek. Utóbbi csak beugrott a válogató versenyre, mindamellett dicséretreméltó buzgalommal igyekezett a 7 kg-os súlykülönbséget behozni. Schmeisz természetesen csak látszott ellenfelével. Most az utolsó pár következett: falrengető taps kíséretében megjelenik Varga Béla dr. (MAC) és Dömény István (BAK)

A két ideálisan szép férfi-alak Pazar küzdelmet sejttetett, ez azonban nem következett be, mert Döménynek már az első percben megrándult a lába és így sántítva volt kénytelen lemenni a szőnyegről. A közönség azonban mindenáron Vargát kívánta látni. Rövid tanakodás után Szelky Ottó állt ki Varga Béla dr. ellen, aki a nálánál 12 kilóval nehezebb Szelkyvel felejthetetlen szép birkózást mutatott be. Erőteljes akciói, húzásai és föltétlen biztos hídjai nagyszerű formáról tettek tanúságot.

A remek küzdelem annyira lenyűgözte a közönséget, hogy a bírói sípjel után csak nagysokára távozott. A verseny nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is nagyot lendített a Birkózó Szövetség ügyén és főleg a stockholmi kiküldetésen.

A svédországi versenyen résztvevő birkózók kijelölése hétfőn történik meg.