Két akta….

Egry asztalán két akta fekszik.

Az egyik akta:


Nagytekintetü főkapitányság!

Feljelentést teszek Hardi Ferenc magánhivatalnok ellen sikkasztás miatt.
Hardi Ferenc átvett tőlem ötven dollárt azzal, hogy azokat a legmagasabb kurzuson váltja be. A pénzben időközben szükségem lett volna, mert Váradi Lajos nevü ösmerősöm ajánlatára egy üzletbe akartam befektetni, mely Váradi úr állitása szerint tizszeres pénzt hozott volna. Hardt állandóan huzta az elszámolást és végül is kijelentette, hogy a pénzt nem tudja ideadni, mert a tőzsdebizományos akinél beváltotta, elutazott. Miután meggyőződtem róla hogy a tőzsdebizományos nem utazott el, kétségtelen, hogy Hardt a pénzt elsikkasztotta. Kérem a nyomozás meginditását és a nevezett letartóztatását.

Tisztelettel
Szalkay Irén hivatalnoknő

Szin: Dr. Egry Pál rendőrforgalmazó szobája a főkapitányságon. Egry fogalmazó nagy aktacsomóval a hóna alatt most lépett ki, referálni megy dr. Kiss tanácsoshoz. Szalkay Irén magas, karcsu, mélyszemü szőkeség, üde arca lázasan piros az izgalomtól. Egy fekete angol bajuszkás markáns arcélü fiatal úr lép be az ajtón, kezében zöld cédula. Meglátja a nőt, meghökken. A szőke lány arca lassan halványul, majd egészen fehér lesz. Halk basszus szólal meg:
- Irénke,..
- Csend.
- Irén…
- Csak egy óra ketyeg a fogalmazó asztalán.
- Irén kisasszony….
- Kocsizörgés hallaik az utcán, a szobában mély hallgatás.
- …..rosszul tette, hogy feljelentett. Megsértett. Porba alázott, rám tiport, pedig nem érdemlem meg….
Ugy szerettem magát….és ezt megtutta tenni velem. Ezt! Ártatlanul….
Egry fogalmazó lép be az ajtón, leül asztalához. Elveszi az angol bajuszostól az idézést, aztán egy blankettát tesz maga elé.
-Hogy hívják...hol született...

A másik akta:

Nagytiszteletű főkapitányság!

Alulírott tisztelettel visszavonom feljelentésemet, mit Hardi Fernc magánhivatalnok ellen sikkasztás camén tettem. Meggyőződtem ugyanis, hogy Váradi Lajos szélhámos és csak ki akarta csalni a pénzemet, azért igért tízszeres hasznot. Hardi Ferenc erről tudomást szerzett és nem akarta ideadni nekem az ötven dollárért kapott pénzt. Mikor makacsul követeltem, azt mondotta, hogy a tőzsdés, aki beváltotta a dollárokat- elutazott. Beigazolódott, hogy azt jóhiszeműen cselekedte, ezért panaszomat visszavonom.
Budapest, 1921.október 22.

Tisztelettel

Hardi Ferencné
szül. Szalkay Irén