Gyalokay főügyész gyilkosainak ügye

Amikor az októberi forradalom a fővárosban kitört másnap, 1919 november 1-én Kecskeméten katonák által vezetett csőcselék megtámadta a kecskeméti törvényszék épületében levő ügyészségi fogházat és arra kényszerítette dr. Gyalokay Sándor főügyészhelyettest, hogy a fogházban elzárt egyéneket haladéktalanul bocsássa ki.

Gyalokay Sándor főügyészhelyettes energikusan ellentállt, mire a katonák által vezetett csőcselék a fogház őrszemélyzetét lefegyverezte, a foglyokat szabadon bocsájtotta, sőt az egyik katona, Mészáros József, dr. Gyalokay kir. főügyészhelyettest a a törvényszék folyosóján agyonlőtte. Ezután a tömeget vezető katonák rablókörútra indultak és több kecskeméti polgárt fegyveres erőszak alkalmazásával kiraboltak. Később a katonákat letartóztatták és a budapesti körletparancsnok ügyésze gyilkosságra való felbujtás, és felségárulás büntette miatt vádiratot nyujtott be.

Ezt az ügyet a budapesti m. kir. katonai törvényszéki biró vezetése alatt január 17-ére túzte ki tárgyalásra Kecskeméten.