Pedlow kapitány kétmilliós ajándéka Szekszárdnak

Szekszárdról jelentik: Pedlow kapitány, akinek alkalma volt a szekszárdi tömegnyomort megismerni, annakidején igéretet tett, hogy az Orsz. Stefánia Szövetséggel karöltve anya és csecsemőgondozó dispensairét állit fel Szekszárdon és annak felszereléséről gondoskodik, ha a város a dispensaire céljára legalább négy szobát biztosít és a helységek fütéséről, világításáról és telefonnal való felszereléséről intézkedik.

Pedlow azt is megigérte, hogy ez esetben nemcsak a felszerelést fogja ingyen ajándékozni, hanem a jövő év juniusáig gondoskodik a személyzet fizetéséről is és minden anyagi eszközről, amely az intézet vezetéséhez szükséges.

Hosszas tárgyalások után a város egy óvoda helyiségeit jelölte ki, azokat Pedlow kapitány a minap megtekintette, ideiglenesen alkalmasnak találta és kijelentette, hogy a kétmillió korona értékű felszerelést haladéktalanul elküldi Budapestről, hogy a dispensaire még az idén megnyitható legyen.

Azt is hangoztatta Pedlow kapitány, hogy ez a megoldás csak ideiglenes, mert a dispensaire céljaira teljesen megfelelő épületet kell létesiteni. Amikor hivatkoztak a város szegénységére és bemutatták a tömegnyomor elrettentő képeit, Pedlow megigérte, hogy szorgalmazni fogja, hogy Amerika épitsen Szekszárdon alkalmas dispensairet.