Az indexszám réme újból fenyegetett

A gazdasági csődnek ez a biztos sírásója, amely Ausztriában a maga pusztító munkáját oly tökéletességgel végezte el, a szociáldemokrata berkekben nálunk is felütötte a fejét. Indítványt tettek az indexszámrendszer életbeléptetésére nézve éppen akkor, amidőn a pénzügyi kormányzatnak nehéz munkával sikerült a magyar korona stabilizációját keresztülvinni. 

Természetes azonban, hogy az ország közvéleménye, mint egy ember, tiltakozik a puszítóknak ezen újabb próbálkozása ellen, amely csődbe kergetné az országot. Az indexrendszer szerinti bérfizetés nem egyéb, mint a gazdasági romlás automatikus biztosítása, mert az infláció mai idejében az indexrendszer nem hoz enyhülést, hanem mintegy automatikusan löki le a mélybe az országot azon a gazdasági lejtőn, amelyre a vesztett háború juttatott bennünket.

A pénzügyi kormányzatnak higgadt és megfontolt politikája, amely a mérsékelt defláció segítségével igyekszik gátat vetni az ország teljes tönkrejutásának, biztosítéka annak, hogy az ilyen lelkiismeretlen kísérletek eredménytelenek maradnak.

A társadalom minden rétege egyformán látja azt, hogy a mai pénzügyi káosznak és horribilis drágaságnak az orvossága csakis az államháztartás rendbehozatala lehet, nem pedig a mai természetellenes viszonyok mathematikai megrögzítése.