A jersey

A hasonnevű kis angol sziget hazája ennek a kis marhafajtának, mely jó tejelőképessége és tejének nagy zsírtartalma révén világhirre tett szert. A jersey tipikus képviselője a túlfinom, igényes, kevéssé ellenálló tejelő állatnak, melynek kitenyésztésénél az egyoldalú tejtermelés túlhajtásának a szervezet szilárdsága és ellenállóképessége áldozatul esett.

Színe borzderes, melynek minden árnyalatát feltalálhatni a jerseynél, de leggyakoribb és az amerikai farmerektől leginkább kedvelt az őzre emlékeztető szin. Erdőmenti legelőn a jerseygulya a távolból tényleg őzek benyomását kelti a szemlélőben. A bikák rendszerint barnásfeketék; a rigószáj és hátszij ezeknél általános; némelyik a háton és oldalon almázott is. A jersey tehén igen kicsi termetű, alig éri el a riska és mokány test tömegét. Marmagasságban a tehenek csak 120 cm.-esek, a bikák 135-138 cm.-esek. A bikák sokáig hágóképesek; nem ritka az oly példány, mely 12 éves korában is tenyésztésben van, mi valószinűleg a tenyészvidékén divó legeltető és rendszeresen jármazó szokásnak a következménye.

A tenyészkiválasztásnál elsősorban a szülők termelőképessége, tehát a származás jön tekintetbe. A borjak születési sulya átlagosan 24 kg., de akadnak olyanok is, melyek 19 kg. sullyal jönnek a világra. A kis jersey borja csak 5-6 napig marad anyja mellett és szopja ennek tőgyét; egy hét elteltével kis boxokba vezetik át és ott edényből itatják. Az üszőket korán, 15-16 hónapos korukban már bikához vezetik. A jersey tejében átlagosan kétszerannyi a zsír, mint a nálunk tenyésztett fajtákéban (6 %); akad olyan, melynél a zsírtartalom a 7%-ot is túllépi, míg másoknál esetleg 4-5%-ra sülyed.

Az évi tejtermelés 2000-2500 literre tehető, de nagyon sok jersey tehén 3000, sőt 3500-3600 litert is ad évente. Ha most már kiszámítjuk, hogy 2500 liter 5.25%-os tejjel mennyi vajat termel e kis tehén, akkor 150 kg.-os eredményre jutunk. Amerikai feljegyzések szerint ott még nagyobb termelőképességű tehenek is akadnak. Igy a „Mary Annie” nevű világhirű jersey tehén 1 évi tejéből 349 kilogramm, „Brisson Bella”-éból 466 kilogrammot köpültek, a „Jersey sziget királynője” néven ismert tehénke pedig naponta 1.545 kg. vajjal ajándékozta meg gazdáját.

Nálunk e kis szarvasmarhafajtát nem tenyésztik, mert igázni alig lehetne, levágásakor kevés húst adna, másrészt e jó tejet is csak erélyes abrakolás ellenében lehet tőle várni. A mi szélsőséges éghajlatunk alatt kényes borjai is hullékonyak lennének.