A nemzetközi munkásszervezetek állásfoglalása uj világháboru ellen

Berlin, november 20.
A Vorvaeris tudósítást közöl a szállító-, bánya- és fémmunkások nemzetközi szakszervezeti titkárainak Amszterdamban november 15-én és 16-án rendezett nemzetközi konferenciájáról, melyet a nemzetközi szakszervezetei szövetség hivott egybe.

A konferencia három határozatot fogadott el, amelyben mindenekelőtt a világ munkásságához fordul azzal a felszólítással, hogy háborus veszély esetén a nemzetközi szakszervezeti szövetség vezetésével a nemzetközi általános sztrájk haladéktalan proklamálása utján akadályozza meg a háboru kitörését.

A második határozatban a világ munkásságát felszólítják, hogy egyesüljenek, az uj világháboru meggátlására.

A harmadik határozat azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a nemzetközi szakszervezeti szövetség miképen müködhetnék együtt más szervezetekkel. Egyidejüleg ideiglenes bizottságot alakítottak, amely résztvesz a nemzetközi szakszervezeti szövetség 1922 áprilisában Rómában szervezendő kongresszuson és amelyet főleg az antimilitarista propaganda és akció vezetésével biztak meg.

Továbbá, elhatározták, hogy közös nemzetközi harcot indítanak az ellen, hogy a világ munkásságának munkafeltételei a gazdasági depresszió következtében folytonosan rosszabbodjanak.
(MTI)