Húsvéti serlegmérkőzések

MTK – FTC 2:1 (2:0)

Hungária-úti pálya. – 15.000 néző. – Bíró: Schreiner Károly.
Nagyszombat délutánján, derűs, napsütéses időben hatalmas közönség rándult ki az FTC pályára, hogy ismét egy MTK – FTC mérkőzés tanúja lehessen. Tartalmas, nívós, a magyar futball jelenlegi állásáról hű tükröt mutató játékot vártunk vezető csapatainktól, de ehelyett csak üres, unalmas, s nívótlan játékot kaptunk. Ehhez hasonlóan rosszul játszani igen-igen régen láttuk a két csapatot.

Az MTK mindkét gólját az I. félidőben rúgta, amikor óriási stílus és tempó fölényben volt és a hibát – hibára halmozó FTC védelem mellett még egyszer annyi gólt is lőhetett volna. Az első gólt Hungler II. elhibázott labdából lőtte a tisztán álló Molnár; a második gólt viszont Hungler I. paccolta s az előre guruló labdára Molnár mintegy 10 m-ről startolt s lőtte be védhetetlenül. Csajka kifutni elfelejtett.

Az FTC gólja az utolsó percben esett. Tóth lövése a kapufáról visszapattan s Obitz a kifutó Kropacsek mellett befejeli.


MTK – Aarhus Gymnasitk Förening (Dánia) 6:2 (1:0)

Hungária-úti pálya. – 15.000 néző. – Bíró: Hertzka Pál.
A dán vidéki csapat budapesti bemutatkozása csúfos fiaskóval végződött. Mai játéka csak jobban megerősített bennünket a mérkőzés előtti meggyőzősédünkben, hogy Dánia futballsportját csakis a főváros, Koppenhága futballistái képviselik méltóan; vidéki csapataik azonban csak másodrangú klasszist képviselnek.

Az Aarhus csapatnak a tagjairól elismerjük, hogy klubjuk nevét méltóan képviselik: valamennyi gyönyörűen fejlett, hatalmas izomzattal rendelkező tornászaik. A futballtudományhoz azonban már édes-keveset értenek. A labdát hatalmasan elrúgják, ami magát a "rúgást" illeti, de már azt, hogy hová megy a labdájuk, legtöbbször nem ők, hanem a labda maga dönti el.

Kombinációról, helyezkedésről már csak igen halvány fogalmaik vannak, s amit e téren odahaza fővárosunkban is bizonyára "látnak", azt sem tudták a gyakorlatban keresztülvinni. Technikai készségünk minimális; alig van, aki a labdát stoppolni tudná, A szélsők állandóan kieresztették a kiadott labdákat; a belsők pedig hamar elvesztették azokat. Lövést csak egyet láttunk: a balszélsőjüktől, amelyet Kropacsek be is eresztett a gólba.

A csapatok a következő összeállításban állottak fel:
MTK: Kropacsek – Mandl, Kovács – Kertész II, Nádler, Vágó – Opata, Molnár, Orth, Siklóssy, Dobsa.
Aarhus: Andreassen – Gundlev, F. Petersen – Petterson, G. Pettersen, Have-Skov, Kinse, H. Petersen, Ansbjert, Thiede.


Azonnal az MTK támad, a dán bekkek szerelnek. Ezután Thiede mutatja be tudatlanságát, H. Petersen két szép kiadását kiereszti. Pár perces dán támadás után állandó MTK fölény, de lanyha tempó. Orth 8 m-ről hibáz, tiszta helyzetben; majd az ő passzát Molnár lövi kapu felé, Siklóssy követi. Orth áttörését Gundlev sikeresen menti.

Aarhus veszélytelen felfutása kornerrel végződik. Dobsa centerét Orth felé lövi. A 23. percben a kapus bebizonyítja tudatlanságát; Siklóssy éles lövése a keze közt becsúszik. (1:0). Több korner után Orth, Molnár és Siklóssy lövései kapu mellett, vagy fölött végződnek.

A II. félidőben az MTK erősíti az iramot, amiben Orth a főrészes. Orth már a 3. percben gólt lő Molnár átadásából (2:0). Pár percre rá Siklóssy – Orth – Molnár összjátékából, utóbbi éles saroklövése talál utat a gólba (3:0).

Tovább is szép támadások; Orth két helyzete nem sikerült. Molnár kapufát lő, újabb lövését Andressen fogja. A 23. percben Opata átadását Orthoz tolja, aki kényelmesen behelyezi (4:0). Az MTK tempója ezután lanyhul, a dánok lefutnak (először a félidőben) és II. Petersen a fent ismertetett első gól lövi a 27. percben (4:1).

Egy perccel rá nem felel az MTK. Dobsa magas centerét Andreassen kiejti, Molnár betalpalja a gólba (5:1) Állandó MTK támadások, dánok sehol. A 37. percben Siklóssy zavartalanul leszökik a kornervonalig, centerét Orth laposan belövi (6:1). Az utolsó percben Kertész II. mellett lefut a balszélső, a magas lövése Kropacsek kezei közt a gólba megy (6:2).


FTC – Aarhus 4:1 (2:1)

Üllői-úti pálya. – 6000 néző. – Bíró: Nagy László.

A húsvéti nemzetközi mérkőzések régi jellegzetessége volt, hogy a nézőközönség mindkét, illetve mind a három napon egyforma érdeklődéssel kereste fel a nagypályákat. Így volt ez tavaly is, ebben az évben azonban húsvét hétfőre számbelileg már sokkal kisebb számú publikum jutott.

Ennek oka természetesen abban rejtett, hogy a közönség még az MTK –Aarhus, mérkőzésen annyira betelt a dánok "pompás" játékával, hogy az újabb variációkra már nem volt kíváncsi. A érdeklődés megcsappanásában része volt a drága helyáraknak is és látszott, hogy a nézők nehezen bírják a fizetési iramot.

A kezdés alkalmával az Aarhus MTK-dresszben jelent meg, amelyből a fanatikus FTC hívők rosszat sejtettek, az aggodalom azonban nem bizonyult alaposnak, mert Schwarz rövid időn belül remek fordulattal védhetetlen gólt lő. A második gól ugyancsak Schwarz érdeme.

Az FTC jobbösszekötője kiszökik és az őt kísérő dán hátvédek mellett védhetetlen gólt szerez. Az FTC-nek ezután alkalma nyílik még néhány gól elérésére, a csatárokat azonban balszerencse üldözi. Ennél sikeresebb a dánok akciója. Hungler I. hibáz és a center a hozzá került labdát belövi.

A második félidőben a dánok mezőnyben jó játékot produkáltak és egy alkalommal közel jártak a kiegyenlítő gólhoz is. Az FTC támadásai ekkor kissé ellanyhultak, újabb gólt azonban ennek ellenére a zöld-fehérek érnek el. Dánia boxolóbajnoka labda helyett Ivanovszkyt találja el és a túlságosan szigorú bíró 11-essel büntet és ebből Schwarz szerzi meg a harmadik gólt.

A negyedik gólt néhány további sikertelen akció után Tóth lövi 20 méterről a balszélről. Az utolsó percekben FTC korner, a dán kapus azonban sikerrel ment.