Magyarország 1922. évi tőrvívó bajnoksága

Bajnok: Schenker Zoltán (MOVE – BSE), 2. Filotás Ferenc (MAC), 3. Tóth Péter dr. (MAC)

A Tiszti Kaszinó dísztermében nagyszámú előkelő közönség jelenlétében zajlott le Magyarország 1922. évi tőrvívó bajnoksága. A hatos döntő nem járt azzal az izgalommal, ami egy ilyen klasszikus versenyt kísérni szokott. Kiszorultak ugyanis a döntőből olyan vívók, akiknek részvétele nagy befolyással lett volna a végső eredményre.

A Hősök emlékversenyének győztese, Lichteneckert Zoltán dr., pillanatnyi indiszpozíciójának következtében holtverseny után kiesett, noha a döntőbe kerülve, biztosan aratott volna néhány győzelmet. Így azután az történt meg, hogy egyetlen holtverseny nélkül fejeződött be a verseny.

A bajnokság győztese Schenker Zoltán (MOVE BSE) összes ellenfeleit megverte, közöttük csak Filotást és Tóthot döntőtussban, míg a többieket fölényesen. Az egész verseny folyamán uralta a helyzetet, mindig eggyel több győzelme volt, mint az utána következőknek. Sokkal nyugodtabban vívott, mint utolsó versenyein, s főképpen ennek köszönhette nagy sikerét. Támadásait ma is a kellő agilitással vitte keresztül. parádjai is biztosak; fölényét csak akkor veszíti el, ha ellenfeléhez túl közel kerül. Érdekes, hogy Schenker csak holtverseny után jutott be a döntőbe.

Filotás Ferenc (MAC) foglalta el a második helyet. Vívott ily nyugodtan dolgozni még alig láttunk. Technikai felkészültsége mellett elsősorban nyugodtságának köszönheti eredményét. Nyugodtsága azonban kellő temperamentummal is párosul. Csak a győztestől szenvedett vereséget.

Harmadik Tóth Péter dr. (MAC) lett 2 győzelemmel. Vereséget csak a két első helyezettől szenvedett. Az előmérkőzésekben nagy fölénnyel verte ellenfeleit, úgy hogy a verseny győztesét is benne látták, a döntőben azonban valószínűleg fogyatékos tréningje miatt, két mérkőzését döntőtussra elveszítette.

4. Bogen Béla (MOVE-BSE) 1 győzelemmel. Bogen nagyszerű formát mutatott s helyezését méltán kiérdemelte.

5. Terstyánszky Ödön (MAC) 0 győzelemmel.

A döntőbe jutott még Rády József (MAC), azonban három levívott asszó után visszalépett.

A bajnoki verseny döntő körének mérkőzései a következő eredménnyel zajlottak le:
Bogen – Rády 4:1; Schenker – Terstyányszky 4:2; Filotás – Tóth 4:3; Schenker – Bogen 4:1; Terstyánszky – Rády 4:2; Schenker – Tóth 4:3; Bogla – Terstyánszky 4:3; Filotás – Terstyánszky 4:1; Schenker – Rády 4:0; Rády visszalép; Tóth-Terstyánszky 4:2; Filotás – Bogen 4:3; Bogen – Tóth 4:3; Schenker – Filotás 4:3. Ebben a döntő asszóban Filotás kapta a 2., 3., 5., 7. tusst, míg Schenker az 1., 4., 6. tusst.

A rendezés méltó volt a bajnoki versenyhez, ami Nagy Lászlónak és Walter Elemérnek az érdeme. A zsüri tisztjét dr. Nagy Béla elnöklete mellett Berty László, Dénes Károly, Krencsey Géza, Lehner Artur és Werkner Lajos igazán nagy hozzáértéssel, fáradhatatlanul figyelemmel és biztonsággal látták el.