Megkezdődött a köztisztviselői cipőakció

A Magyar Köztisztviselők Fogyasztási, Termelő és Értékesítő Szövetkezete a pénzügyminiszter úr elhatározásából ismét felvette a tárgyalásokat a cipőipari érdekeltségekkel egy újabb tisztviselői cipőakció lebonyolítására vonatkozólag.

A tárgyalásoknak eredményeként összesen körülbelül 160.000 pár férfi- és női cipő elkészítésére adtak megbízást a cipőgyáriparnak és a kis-és középiparnak. Ebből a mennyiségből Budapest részére 6000 pár és a vidék nagyobb városai részére pedig 4000 pár mérték szerinti cipő elkészítése engedélyeztetett. A tömegcipők ára 4850.- koronában lett megállapítva, mindenesetre olcsóbban, mint amennyiért egy kis műhellyel dolgozó kisiparos azt el tudná készíteni úgy, hogy jól megérdemelt hasznát is megtalálná rajta.

Éppen azért elhatározták, hogy az eddigi elégületlenségeknek elejét véve, ez a munka csakis olyan csoportoknak adható ki, amely csoportok, ha nem is mechanikai, de legalább tömegtermelésre berendezkedett közös üzemmel rendelkeznek, mert csakis úgy találhatják meg számításukat, ha a cipőket ily üzemekben tudják előállítani. Az Iparosok Országos Központi Szövetkezetére eső mennyiség elosztása felől a november 30-i bőripari szakválasztmányi ülés dönt.
(Kefe.)