Nagy pánik a bécsi evezős egyletekben

A magyar Evezős-Egyletek Szövetsége által rendezett evezős- verseny junius 24-én, d. u. 5 órakor folyt le a Dunán nagy érdeklődés mellett. Óriási közönség lepte el a partokat, a Margit hidat és a különleges czélra bérelt „Gizella” hajó zsúfolva volt a főváros legelőkelőbb közönségével.

A 9 versenyszámra összesen 9 egylet nevezett: 4 fővárosi, 2 vidéki és 3 bécsi. Nagy érdeklődés kisérte, különösen a Duna és Nemzeti szereplését, mert mind ketten egyenrangu angol trainert hozattak, Hardingot és Barryt.

A Nemzeti meg is felelt a várakozásoknak, a mennyiben 3 versenyt köztük a bajnokit, nyert, ellenben a Dunában csalódtunk. A junior- versenyben helyre sem jött, a palánkosban ki nem állt és másodosztályú négyesben csak óriási küzdelem után tudott fél méterrel győzni a M. A. C. csapata ellen, ezeknek elhibázott taktikája folytán.

A nap legérdekesebb versenye volt a junior-négyes, melyben mind a 6 nevezett csapat indult Favorit A Duna volt, azonban nagy meglepetésre a Normannen bécsi evezős-egylet győzött a M. A. C. csapata ellen. A hajón levő közönség azon hitben volt, hogy az athleták győztek és természetesen tomboló lelkesedéssel kisérte a versenyszám végét, csak utólag értesültek az ellenkezőről.

A regatta eredménye általában nagyon örvendetes, mert bizonyítja, hogy a fővárosi evezős-egyletek közül négyben versenyképes csapatok vannak, melyek a bécsiekkel szemben nemcsak hasonlóak, hanem jobbaknak is tekinthető.

A vasárnapi eredmény nagy pánikot idézett elő a bécsi egyletekben és rögtön utána lényeges változásokat tettek a csapatok összeállításánál és a csapatok utolsó trainingjüket már az uj összeállításban végezték bécsi hirek szerint.

Csak egy versenyben győztek a bécsiek, ezt is inkább a véletlennek köszönhetik, mint képességüknek. A versenyben ugyanis a 4 magyar egylet és a bécsi Pirat start után egymást akadályozta, Normannen ezalatt szabadon evezve nagy előny nyert. A M. A. C. csapata űzöbe vette, de a nagy előnyt nem tudta teljesen behozni és körülbelül 1/2 méterrel vesztette el a versenyt.

Ebböl az alkalomból helyenvalónak tartjuk azon kérdés felvetését, hogy előre legyen meghatározandó a versenyben résztvevő hajók számának maximuma, mert ily módon kikerülhető lenne az olyan zavaros helyzet, mint az említett versenynél előfordult.

Számos nevezés esetén előversenyeket kell rendezni, hiszen igy van ez a világ legklasszikusabb evezős versenyén, a Henley-regattán is, a hol párosával versenyeznek az ellenfelek és a selejtezés útján szorul mindinkább össze a verseny mezőnye, míg végül kikerül a győztes. Igaz ugyan, hogy látványosságnak szebb a nagy mezőny küzdelme, viszont azonban a kisebb mezőnyök eredménye sokkal reálisabb.


A részletes eredmény a következő :

I. Állami díj juniorok számára. (Vándordíj)
1. Normannen Bécs (Altham Pál, Rzabek F., Skeilan Ferencz, Kahalek F. Korm. Brauneis F. ) Idő 6 p. 6 mp.
2. M. A. C. csónakdája.
3. és a 4. Pirat és a Nemzeti holtversenyben.
5. Duna Bp. E.E.
1/2 méterrel nagy küzdelem után nyerte. Neptun feladta.

II. Bajnoki skiff-verseny.
1. Nemzeti H. E. Szandtner Béla 5 p. 10 mp.
2. M. A. C. csónakdája : Raics Lajos, Neptun Tóth Jenő feladta.
2 1/2 Hoszszal tetszés szerint nyerve.

III.Tiszai regatta szövetség dija.
1. Maros-Aradi Evezős-egylet. (Grob Jenő, Bojos János, Hady Antal, Dániel Péter, Korm. Jegessy Károly).
Idő 5p. 10mp.
2. Donauhort Bécs.
1 hoszszal nyerve.

VI. Skiffverseny juniorok részére.
1. Neptun Bp. E. E. Tóth Jenő 6 p. 2/5 mp.
2. Nemzeti H. E. Rákos Rezső.
3. Normannen Bécs, Krammel Rudolf.
2 hoszszal nyerve, 10 hoszszal harmadik.

V. Palánkos négyevezős verseny.
1. M. A. C. csónakdája ( Kortsák Ferencz, Ábray Zoltán, Lillits Milutin, Schmidt Rihárd, Korm. dr. Csupor József) Walkoverben.
A M. A. C. egymásután háromszor nyeri e versenyt.

VI. I. oszt. négyevezős verseny.
1. Nemzeti H. E. ( Szandtner Gyula, Fleischmann Ottó, Schwicker Richárd, Rumpelles János, korm. Ráth Béla). Idő 6p. 9 mp.