Elfogták az 55.000 frankos sikkasztás második tettesét

Hírt adtak a lapok arról a nagyarányu szélhámosságról, amellyel két fiatalembert Bodenschatz Ede és Bodenschatz Alfréd Degen Ilona svájci urileánynak 35.000 franknyi örökségét maguknak akarták megkaparintani. Bodenschatz Alfréd házasságot ígért a leánynak, s rábeszélte őt arra, hogy örökségét, amely a Baseli Haudelsbankban van letétben, utaltassa át egy budapesti bankba, s ő majd szerencsés tőzsdemanipulációkkal a vagyont meg fogja sokszorozni.

A fiatalemberek a pénzt tőzsdepapirokba fektették és sikeres spekulációjukkal csakhamar tizennégy millió koronát kerestek. A leány közben sürgetni kezdte a fiatalemberektől az elszámolást, akik azonban ügyes ürügyekkel mindit kibujtak ebbeli kötelezettségük alól. Közben az egyik fiatalember ismeretlen helyre, külföldre távozott. Degen Ilona egy napon megunta az elszámolás örökös halasztgatását és ügyvédje utján feljelentést tett a főkapitányságon Bodenschatz Ede és Alfréd hivatalnok ellen.

A Budapesten tartózkodó Bodenschatz Edét elő is állították a főkapitányságra, ahol Kőrös Arthur rendőrtanácsos hallgatta ki. Minthogy a fiatalember az átadott 55.000 frank egy részével nem tudott elszámolni. Kőrös Arthur rendőrtanácsos a csaló hivatalnokot szombaton letartóztatta. Közben a detektivek házkutatást tartottak Bodenschatz Ede lakásán is, ahol két és fél millió koronát megtaláltak a hiányzó összegből. Kőrös Arthur rendőrtanácsos egyben azonnal táviratot küldött a nagyobb városokba, hogy amennyiben a szélhámosság másik tettese Bodenschatz Alfréd, ott tartózkodnék, azonnal fogják el és rendőri fedezet alatt küldjék el a budapesti főkapitányságra.

A táviratnak vasárnap reggelre meg is lett az eredménye és a bécsi rendőrség táviratilag értesítette a budapesti főkapitányságot, hogy ott szombat este elfogták Bodenschatz Alfrédet már valószinüleg hétfőn Budapestre hozzák. Minthogy a két fiatalember körülbelül hét millió koronáról nem tud elszámolni Degen Ilonának és minthogy a hiányból a két testvérnél körülbelül öt millió koronát megtaláltak, ezek most ügyvédjük utján kiegyezési tárgyalásokat akarnak kezdeni a leánnyal és nincsen kizárva, hogy a tárgyalások eredményre is fognak vezetni.