Lopások az óbudai Goldberger-gyárban

Tisztviselők a tolvajok között

A rendőrség rövid ideig tartó nyomozás után egy szervezett tolvajbandát leplezett le, amelynek tagjai az Óbudán lévő Goldberger Sámuel és Fiai két kartonfestő-gyárában állandóan megdézsmálták a raktáron lévő kartonárukat. A tolvajtársaság tagjai kevés kivétellel a gyár alkalmazottai voltak, közöttük több tisztviselő, akik a munkásokkal játszottak össze.

A gyár igazgatósága bejelentette a főkapitányságon, hogy az utóbbi időben a gyárból nagymennyiségű kartonáruk tünnek el, dacára a legnagyobb vigyázatnak és ellenőrzésnek. Valószínű tehát, hogy a lopásokat maguk az alkalmazottak követik el, akiknek nevét a házi vizsgálat nem tudta megállapitani.

A rendőri nyomozás hamarosan megállapította, hogy a tolvajlásokat csakis a gyár alkalmazottai követhették el. A detektivek közben arról értesültek, hogy az óbudai sváb lakosság nagymennyiségű kartonáru felett rendelkezik. A környékbeli falukban, sőt Solymáron is az ottani lakosság valóságos kereskedelmet folytat kartonokkal.

Ezek a kartonáruk, amelyek végekben forogtak közkézen, mind a Goldberger gyárból kerültek ki. Megállapítást nyert továbbá, hogy a lopott árukat nem pénzért vásárolták, hanem azokért élelmiszereket adtak cserébe.

Az egybehangzó vallomások után a rendőrségre előállították a gyár több alkalmazottját, közöttük két tisztviselőt, akiket azzal gyanusitottak, hogy a lopott árukat ők adták tovább a sváb kisgazdáknak, akik – állitásuk szerint – nem tudták, hogy azok lopott jószágok.

A gyárat több százezer koronás károsodás érte a lopások révén, a feljelentést azonban időközben a cég visszavonta és ezért az előállítottakat, akik mindvégig tagadásban is voltak, egyelőre szabadon bocsátották. Az eljárást azonban tovább folytat