Nyomormatiné

Annak a hatalmas küzdelemnek keretében, melyet Huszár Károly a nyomor ellen folytat, ma nagyszabásu matinét tartottal a Renaissance-szinházban. A szinház nézőtere zsufolásig megtelt közönséggel, ott voltak a külföldi képviseletek személyzete közül számosan, megjelent a matinén Horthy Miklós kormányzó is feleségével.

Tábori Kornél vezette be a matinénak a nyomorra vonatkozó részét. Ő volt mindvégig a konferencié. Az ünnepséget Jászai Mari nyitotta meg. Mátyás Józsefnek, a nagyközönség körében kevésbé ismert költőnek egy száz év előtti versét szavalta el nagy hatással. Ezután Huszár Károly beszélt. A lelkekbe markolt azzal a képpel, amelybe a nyomort a közönség elé varázsolta.

Kétezer magyar diákot akar Huszár Károly augusztus 20-ikán, az első magyar király ünnepén 3-3000 koronával megjutalmazni, kétezer olyan diákot, aki nyomor, inség, szenvedés közepette kiválik társai közül és segitség hijján kénytelenek volnának az iskolát elhagyni. Erre kell hat millió és ezt meg kell szerezni, ezt a magyar társadalomnak össze kell szednie. Megrázó beszédének óriási hatása volt.

Ezután Tábori Kornél mutatta be filmen rettentő eseteit annak a nagy nyomornak, mely Budapest legkülönbözőbb részein tanyázik. Utána következett a hangverseny. Résztvettek benne: Petráss Sári és Palló Imre, Németh Juliska, Honthy Hanna, Ilosvay Rózsi, dr. Bársony Lajos, Magyar Erzsi, Rózsahegyi Kálmán, Plasinszky Jozefin és mások. A közönség valamennyiüket szivesen tapsolta és megtapsolta Tábori Kornélt is az ügyes rendezésért és a gyönyörü filmekért.