Eltáncolt milliók

A rendőrség – Az idei farsangról -A végtelen báli éjszakák

A naptár szerint már kiléptünk a farsangból, ennek dacára a mulatságok még javában dulnak. Bál bált követ és nincsen az az egyesület, amely legalább egy éjszakával ne áldozott volna Karnevál őfelségének. Régen nem volt olyan mozgalmas farsang, mint ebben az évben, amikor nem mult el nap, hogy legalább öt-hat helyen ne rendeztek volna táncmulatságot.

A legtöbb bál a Vigadóban zajlott le. A főváros azonban nem használta ki a kinálkozó konjunkturát, mindazonáltal jelentékeny összegű jövedelmet értek el. A Vigadóban lefolyt mulatságokra vonatkozólag a következőket mondták munkatársunknak:

- Amióta a Vigadó fennáll, annyi mulatság még nem volt, mint idén. Még ősszel foglalták le az eggyes dátumokat, novemberben pedig már egyetlenegy szabad nap fölött nem rendelkeztünk. Voltak olyan napok, amikor a Vigadó termeit háromszor is igénybe vették. Hat órakor volt egy hangverseny, nyolc órakor a másik tíz órakor már táncteremmé alakították át a széksoros nézőteret. A mulatságokon átlagosan kétezer ember vett részt. Legnagyobb volt a hirlapírók bálja, az „Éjféli riport”m amikor több mint négyezer ember szorongott az összes termekben. Most március vége felé közeledünk, ennek dacára azonban még számos este van lefoglalva báli mulatságok részére.

Hasonlóképpen nyilatkozott a Gellért-szálloda, ahol tudvalevőleg a nagytermet szokták felhasználni táncmulatságok céljaira. Mert jelenleg csak két nagyobb helyiség áll a farsangoló közönség rendelkezésére és ezért ezen a két helyen zsufolódtak össze az idei táncmulatságok.

A főkapitányságon külön ügyosztályon intézik a záróra-meghosszabbítások ügyét. A Béla-utcai épület első emeleti szobája állandóan zsufolva van, ugy hogy a tisztviselők a késő déli órákig szünet nélkül intézik el a beérkező aktákat. Mindenki táncmulatságot rendez és mindenki kivilágos kivirradtig shymmizik – a jótékonycél érdekében. A záróra meghosszabítását ugyanis csakis az igazolt jótékonyság protekciójával engedik meg.

A főkapitányságon az idei évre vonatkozólag a következő információkat kaptuk:
- Az embereken határozottan erőt vett a jótékonysági láz. Mindenki a jótékonyság cégére alatt rendez mulatságot. Naponta halomszámra érkeznek be hozzánk kérvények, amelyben a záróra meghosszabbítását kérik. A rendőrség a legtöbb esetben megadja az engedélyt a reggelig tartó mulatság megtartására, amennyiben beigazoltnak látja, hogy a mulatság bevételének jelentékeny része jótékony célra fordíttatik. Kivételt csakis az álarcosbál képez, mert a multban az ilyen mulatságokon erkölcsrendészet tekintetében számos visszélés történt. Csakis a magánmulatságokon engedélyeztük az álarcot, amikor is a mulatság kifogástalan rendjét a meghívott közönség biztosította.

- A mulatságok természetesen jelentékeny összeget hoztak vigalmi adókban és rendőri illetékben. Hozzávetőleges számítások szerint legalább is négymillió koronára tehető a különböző adókban és illetékekben befolyt összegek. Valószínű azonban, hogy ez az összeg március végén, pontosabb számítások után, a kétszeresére fog emelkedni. A különböző címeken befolyt összegek a mulatságok összbevételének körülbelül a negyven százalékát teszik. Ebből könnyen megállapítható, hogy a mulatságok összbevétele jóval tul van a tízmillió koronán.

Csodálatos dolog hogy a mulatságokon a férfiak kivétel nélkül frakkban jelentek meg. Az idegen bizonyára azt hinné, hogy Budapesten mindenkinek frakkja, vagy legalább is szmokingja van. A pesti elegáns aranyifjak báli fölszerelésére vonatkozólag egy köruti ruhakölcsönző a következő felvilágosítást adta:
- Háromszáznál több frakkom volt raktáron és tessék most körülnézni, alig van három frakk készletben. Minden frakkomat kikölcsönöztem. Valósággal tülekednek az emberek az estélyi ruhákért. A kölcsöndíj egy napra 300 korona. Azelőtt háromszáz koronáért öt frakkot vettem meg. Akinek nem jó a frakk, azonnal átalakítjuk a részére. Persze ez külön pénzbe kerül. Sokan megtartják a kölcsönbe vett frakkot, vagyis megveszik.