Tűzvész a Nemzeti Szalonban

November 3-ikán este nagy pusztulást okozott egy véletlen tűzvész a Nemzeti Szalonban, elhamvasztván több értékes festményt. A Szalon igazgatósága e hó 9-ikén készűlt megnyitni az új kiállítást a fiatal korában, tehetsége bíztató fejlődése közben elhunyt Paál László műveiből.

Paál festményei külföldön vannak, a Nemzeti Muzeum képtárában csak két eredeti tájkép emlékeztet a korai elmúlásból származott veszteségre. De Lázár Béla szerezte össze képeiből a gyűjteményt a Nemzeti Szalon számára, legtöbbnyire külföldről.

A kiállítás még nem volt rendezve, mikor november 3-ikán a tűz kitört. Még csak nehány kép függött a falakon, a többi lefordítva volt elhelyezve. Egynehány régi kép is ott volt még a korábbi kiállításokból. A szerencsétlenség úgy keletkezett, hogy a termek díszítésénél egy kárpitos munkás gyertyával közeledett a lenge szövetekből készűlt draperikákhoz.

A szövet meggyúlt és gyorsan terjedt tovább. A tűzet a tűzoltók csakhamar eloltották, sok égni való nem is volt, hanem a kár igen érzékeny és mert műtárgyak pusztultak el, pótolhatatlan. A vigyázatlan munkást letartóztatták.