Az egyke és az adózás

Rettenetes pusztítást visz véghez az egyke a magyar falvak népében. Csak egyetlen esztendő alatt negyedmillió élet csiráját fojtották el. Eltaszítják maguktól a gyermekáldást bűnös asszonyi kezek s magvát szakítván ős családuknak, nemzetüket is az elsorvadás sorsára itélik. Tegyünk valamit e borzasztó merénylet ellen, mert belepusztulunk! 

A nemzet családokon épül fel, a nemzet jövője a családok termékenységére van alapítva. A belénk oltott életerő igazában nem magántulajdonunk; egész nemzedékeknek van az szánva; aki tehát elveti magzatát, az nemzedékeket irt ki. És ennek a mérhetetlen bűnnek elkövetésére rendszerint a kényelem önzése ösztönöz. 

Mert a családi tűzhely fenntartása, a gyermekek nevelése nagy gonddal jár. Gyakran emberfölötti megerőltetéssel küzdenek a sokgyermekűek azért, hogy az államnak polgárokat nevelhessenek fel. Betetőzéséül az életterheknek az állam is a családfenntartókon akar legtöbbet keresni. Gondoljuk csak fel, milyen aránytalanul van a családfő közvetett adókkal megterhelve: hiszen a fogyasztási adót annyiszor fizeti, ahány családtagja van. És ez rettenetesen sokra rúg, mert nemcsak a hús, a só, a cukor, a szesz esik fogyasztási adó alá, hanem általában minden vámtétel, sőt a luxus-és forgalmi adó is fogyasztási adó módjára hat, így aztán az állam jövedelméhez mindenki annál nagyobb résszel járul hozzá, minél több gyomrot kell kielégítenie. 

Már micsoda igazság az, hogy a közjövedelem gyarapítására a boldogtalan családapákról hat bőrt is lefejtünk! Folytatódik a kíméletlenség ott, hogy a banktartozás a jövedelemből levonható, de hogy a gyermekek fenntartásáért és neveltetéséért mennyivel tartozunk, azzal a fináncpolitika nem törődik. Hiszen ezzel valósággal büntetik a családokat és jutalmazzák azt. aki csupán a saját személyéért él! 

Le kellene szállítani a többgyermekű családok adóját s a hiányt kivetni az agglegényekre. Azt az elvet kellene elfogadnunk, hogy minél több a gyermek, annál nagyobb legyen az adómentes létminimum. Ne akarjon az állam keresni a gyermekeken. 

A gyermek a nemzet kincse.
Minél több a gyermek, annál inkább gyarapodik az ország vagyonttermelő ereje is. Kimélje tehát az adópolitika azokat a forrásokat, amelyekből a gyermekáldás és ezzel létének biztosítéka ered.