Még ebben az évben megalakul a kézműves iparkamara

A kézműves iparosságnak régi vágya az önálló kézműves iparkamara megalakítása.
Ennek a kamarának a hiányai, most is, amikor a megvalósulás felé közeleg, fájdalmasan érzi a kézműves iparosság azokban a kormányintézkedésekben, melyek oly érzékenyen sújtják az ország egész iparosságát. Amellett, hogy hasonló iparkamarák a művelt államokban már régóta fennállnak s felállításukkal a haladás legelemibb követelményének teszünk eleget, ma már minden öntudatos iparos láthatja, mire vezet a mai állapot, amikor a kormány s az iparosság közt nincs semmiféle közvetítő közeg, mely érdekeit minden ponton megvédelmezze. 

Éppen a legutóbbi mozgalmaknál, melyek a kereseti adótörvény végrehajtási utasítása ellen indultak meg, vált nyilvánvalóvá, hogy a kézműves iparosságnak minden más érdekeltségtől elütő életviszonyainál fogva szüksége van olyan szervre, amely kizárólagosan a kézműves ipar érdekeit védelmezze.

Hogy gazdasági és kulturális tekintetben milyen fontos ezenkívül a kamara működése, azt könnyű elképzelni, ha meggondoljuk, hogy a kamara, mint felső hatóság nemcsak a szakoktatást, vándortanfolyamok rendezését stb. s az ipartestületek irányítását tarthatja kezében, de amellett, hogy a kormányt állandóan tájékoztatni tudja szakszerűleg az iparosság életére vonatkozó kérdésekről, közvetítő szerepet játszhat az iparosság s a gyáripar között. A helyzet ma az, hogy a gyáripar nincs teljesen tájékozva arról, hogy mire van szüksége a kézműves iparosságnak s az iparosság s a kereskedelmi világ között sincs meg a szükséges központi irányító szerv. 

Ismeretes, hogy a kereskedelmi miniszter még a mult esztendőben megígérte a kézműves iparkamara felállítását s kérte az erre vonatkozó tervek mielőbbi előterjesztését. Értesülésünk szerint az illetékes szakkörök immár teljesen elkészültek nagy és minden részletre kiterjeszkedő munkájukkal, úgyhogy a létesítendő kamara szervezeti szabályzata, költségvetési tervezete stb. már teljesen kész. Már most megállapítható, hogy a kézműves iparkamara felállítása semmi tekintetben nem terheli az államot. A munkálatok már annyira előrehaladtak, hogy legközelebb a szakkörök képviselete összeül ez ügyben az illetékes minisztérium kiküldötteivel s a kamara eszerint még ebben az esztendőben megalakulhat. 

Lapunk zártakor értesülünk, hogy az akciónak már is megvolt az eredménye, amennyiben Vargha államtitkár az érdekelteket a következőkről értesítette: A kisiparosok nem tartoznak anyagnyilvántartási könyvet vezetni. A könyvelés alóli felmentést birtokon belül lehet kérni és a könyveléseknél a pénzügyi hatóság szakértőt köteles meghallgatni.