Az őstermelőn kívül mindenki köteles a jövedelme után adót fizetni

Az általános kereseti adóról szóló törvény szerint általános kereseti adó alá esik bárminő, akár rendszeresen, akár alkalmilag folytatott személyes tevékenységből vagy foglalkozásból származó jövedelem.

Adófizetés kötelezettsége alá tartozik elsősorban az ipari és kereskedelmi üzletből származó jövedelem. A földbirtokosnak az őstermelésből származó jövedelme azonban nem tartozik a kereseti adó alá.

Az adó alapja általában az adóévet megelőző évben elért tiszta jövedelem.
A szolgálati- és munkabérviszonyból származó jövedelem is, bármilyen címen legyen kiutalva, adóköteles. Az adó kivetése százalékos adókulcs alkalmazásával történik. Az adóalap pontos meghatározása végett az adózó a bevételeiről, valamint kiadásairól könyvet tartozik vezetni.

Aki cselédet fogad föl, köteles az előljáróságnál nyolc nap alatt bejelenteni az alkalmazott nevét és havi fizetését. Ez a bejelentés a már helybenlévő alkalmazottakra nézve legkésőbb január 31-ig eszközlendő.

A munkaadó a munkabérviszonyból származó jövedelem utáni adót az illetmény kifizetésekor levonja a bérből és a levont adót be kell szolgáltatni az illetékes adópénztárba. A rendelet 1923-ban, újév napján lépett életbe.