Magyarország – Svájc 1:1

1:1 Ez Magyarország – Svájc negyedik találkozásának az eredménye. Mindenesetre rosszabbul hangzik ez a mi fülünkben, mint a 7:1-es eredmény csengett vidámítóan az osztrákok fülében. De hát futballról beszélünk, s itt sohasem lehet biztosan venni az eredményt.

A magyar csapat pedig, mintha kiszámítaná, mindig akkor mondja fel a szolgálatot, amikor a legnagyobb gólarányú győzelmet várta tőle mindenki. Ezt tette a magyar csapat a német-osztrák meccs után az osztrákok ellen, s ugyanígy történt a svájciaknak az osztrákoktól szenvedett veresége után most a svájci válogatottak ellen is.

Már a mérkőzés kezdete meglepetést hozott a közönségnek. Az élénk skarlátpiros dresszben játszó svájciak imponáló lendülettel feküdtek bele a játékba, s egyenrangú ellenfelei voltak a mieinknek. Ekkor még mi voltunk a támadók; Ceresole lámpaláza reményeket is ébresztett bennünk; de Hirzer önzősége és Weisz tudatlansága hideg zuhannyal öntötte le a bizakodókat.

De íme, - Orth egyedül harcol helyettük is; óriási akarással kiszökik, már benn látjuk a gólt, amikor fellökik. Ezután már savanyú pillantok jönnek. Fogl és Mandl kétségbeejtően bizonytalanok. Retschury offseidről ereszti el a jobbszélsőt, fölé lő. Egy percre rá a balhalf kolosszális lövését fogja Fehér.

Magyar támadás: Orth szabadrúgása betereli a 11 svájcit a 16-osra, olyan a kapu, mint a mezőben a pipacsos tábla. Kivédik; s már rohan is le Blumon és Mandlon keresztül a svájci jobbszárny. Valóságos bombázás következik, de Fehér hol itt, hol ott fogja a lövéseket, amiben a kapufa is segítségére jön. Fellélegezhetünk, de nem sokáig.

A 18. percben ismét a jobbszélső szalad le; Blum nincs a helyén; centerez és Merkt, akit Fogl üresen hagyott, három lépésről félmagas gólt lő védhetetlenül. (0:1)

Megtörtént az, amit senki se várt; a svájci csapat gólt lőtt. S ami még szomorúbb, a svájci gól nem lelkesítette fel a magyar csapatot. Orth mint egy szárnyaszegett sas küzd egyedül, de sem Hirzer sem Jellinek nem támogatják. Egypár svájci durvaság – Haag és Merkt az elkövetője karakterizálja a félidőből hátralévő időt, s ami szomorú, a durvaságok megtorlatlanul maradnak.

A második félidőtől várjuk a hangulat és a játék megfordulását. A fiúkat erősen gyúrja is a klubok lelkes intézőitől és trénereitől kezdve az MLSz elnökéig, Friedrich Istvánig mindenki.
Friedrich saját válogatott szerepléséből mond el néhány emléket, s minden játékoshoz van egy pár biztató szava.

Használt a fejmosás. A II. félidőben tényleg lélekkel indul a magyar csapat. Mandl ugyan a 2. percben kiállt, mert nem bírta tovább idegekkel. Kovács a helyén nagy ambícióval küzd. A svájci balszélső sikertelen lefutása után sorozatos magyar támadások. Sajnos Weisz nem javult meg. Hirzer már jobban igyekszik, de elnyomják. Orth minden erejét kiadva, új és új támadást kezdeményez.

Egy szöktetésből Paulusz kiszökik, csúnyán felvágják, Retschury 11-es helyett kornert ítél. A kornert Kertész II. lövi. Éles labdája a fejek fölött Blumhoz jut, aki a meglepett, s előrejött kapus mellett a 16-osról küldi a kapuba a labdát. Végre! Hangzik sok ezer torokból. (1:1)

Az iram nem csökken, újabb két kornerünk van, de sikertelenek maradnak. Orth fájlalja már a lábát, kifelé megy, de visszafordul, s Hirzer leadásából egy csudás lövést ad le fordulásból a kapura. Ceresole nehezen kornerre védi. Ezzel Orth lábának vége, kiáll és a helyére Kósa áll be. Véget ért a magyar csapat szereplése a mérkőzésen.

Ami ezután jött, az már egyik részen sem volt válogatott játék. A magyar halfsor feltartja ugyan a svájci támadást, de csatársorunk lepattan a pompásan működő svájci bekkek melléről. Már csak a mindinkább lendületbe jövő Pauluszban bízunk. Le is fut még egy párszor; egyszer már csak pár méterre van a góltól, amikor csúnyán lefaultolják. 11-es? – nem, Retschury gólkikket int; az eredmény nála már el van könyvelve.

De mégsem! Egy offszeideről induló svájci támadás a győztes góllal kecsegteti a vendégeket, de az utolsó pillanatban elhárítjuk a veszélyt. Utolsót sípol a bíró, s lemegy a pályáról a 22 játékos. A közönség már előbb elindult hazafelé. Csendesen, szomorúan, fájó érzéssel követik őket a meccs végéig várakozók. A kapunál összetorlódik a tömeg.