A hónap rövidhíreiből

 Gőzcsépléshez való szénigénylés bejelentése

A szénügyek kormánybiztosa felhívja a gazdaközönséget, hogy a gőzcsépléshez való szénigényét legkésőbb április 30-ig jelentse be az Országos Szénbizottságnál (Budapest, VII., Erzsébet-körút 43.). Szenet csakis gőzcséplőtulajdonos kaphat, akár saját birtokán csépel, akár pedig bércséplést végez. 

A kiutalás iránti bélyegmentes kérelemhez hatósági igazolvány csatolandó, melyben tekintet nélkül arra, hogy az előző évben részesült-e már a kérelmező szénkiutalásban, vagy sem, hitelt érdemlően igazolva van:
1. Ki a gőzcséplőgép tulajdonosa, mely községben csépel és a vasútállomása?
2. Hány hold saját gabonaterményt fog csépelni?
3. Ha bércséplést végez, kik részére és kinek hány hold gabonaterményt fog csépelni?
4. A cséplőgép széntüzelésre és nem fa- vagy szalmatüzelésre van-e berendezve?
Elkésve érkezett, vagy a meg kivánt adatokat nem hitelesen tartalmazó kérvényeket nem vesznek figyelembe.


Osztrák gyárak átköltözködése Budapestre

A behozatali korlátozások miatt egyre több osztrák és cseh textil- és kötőszövőgyár akarja telepét Csonka-Magyarországba áthozni. Most egyszerre két bécsi kendőgyár folytatott magyar érdekeltségekkel tárgyalást telepeinek Budapestre való helyezése dolgában. 


Ingyenrészvényeket ad a Magyar Cukor!

Tőzsdei körökben elterjedt hirek szerint a Magyar Cukornál május közepén újabb tőkeemelés lesz, amely alkalommal a régi részvényesek hír szerint ingyenrészvényeket kapnak. A piacon egyébként a Hitelbankhoz közelállók vásárolták főleg a darabokat az utóbbi napokban. 


Előadás az állami ménesbiroktól


Kemény Géza gazdasági főtanácsos, a bábolnai állami uradalmak jószágfőigazgatója, az elmult héten a közgazdasági egyetemi hallgatóknak meghívására előadást tartott Az állattenyésztési gócpontok fontossága a köztenyésztés és a többtermelés szolgálatában cimen. Az állattenyésztés országos nevű szakértője előadásában rámutatott az állami ménesbirtok felépítésének és kiépítésének fontosságára, majd ismertette azokat a célokat, melyeket ezeknek az állattenyésztési gócpontoknak a gazdasági élet fejlődésének folyamán be kell tölteniök. A kitünő előadást nagyszámú hallgatóság és szakértő közönség hallgatta végig.